Belangrijk: ComputerIdee Forum Huisregels | Wachtwoord vergeten?

Ga terug   Computer Idee Forum > Hardware > Onderdelen

Antwoord
 
Discussietools Weergave
Oud 3 september 2006, 16:54   #1
JWPepper
 
Geregistreerd: 16 april 2005
Locatie: mlkaAra (raad maar)
Berichten: 34
Standaard Batterij op moederbord

Als de stekker eruit is, hoelang gaat een batterij ongeveer op een moederbord dan mee bij de meeste PC's?
JWPepper is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 september 2006, 17:17   #2
JohnL
 
JohnL's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 maart 2005
Locatie: Etten-Leur
Berichten: 4.222
Standaard

Geen idee, en ik denk niet dat iemand dat ooit geprobeerd heeft. De mijne is iets van zes jaar oud, en daar ging regelmatig de stekker eruit (stekkerblok met schakelaar, vandaar) en die doet 't nog prima.
Een oude 486 die ik hiervoor had, heeft zowat tien jaar met zijn batterijtje gedaan voor die zijn geheugen begon te verliezen (regelmatig bij het opstarten de harde schijf kwijt enzo) en zelfs daar twijfel ik of het aan de batterij lag, aangezien die uiteindelijk met een kaduuke harddisk controller kwam te zitten.

Maar wat dan nog? In het ergste geval gaat 'ie leeg, en moet je een nieuw batterijtje kopen. Die hebben ze bijna overal, dus da's het probleem niet, en je zult even de instellingen in je BIOS terug moeten zetten, en daar is meestal wel een autodetect optie te vinden.
JohnL is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 september 2006, 21:18   #3
Quzex
 
Geregistreerd: 28 juni 2005
Locatie: Capelle
Berichten: 674
Standaard

Lijkt me idd niet zo belangrijk :P
Quzex is offline   Met citaat antwoorden
Oud 3 september 2006, 23:02   #4
Wanderer
 
Geregistreerd: 17 maart 2005
Berichten: 1.621
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door JWPepper
Als de stekker eruit is, hoelang gaat een batterij ongeveer op een moederbord dan mee bij de meeste PC's?
Over het algemeen zit er een CR2032 batterij in en die zijn
niet oplaadbaar,dus of er nu wel of geen spanning op de PC staat doet er niet toe.

In sommige laptops,is de batterij op het mobo gesoldeerd en of daar oplaadbare types tussen zitten weet ik niet.

CR2032;
http://www.ikbenstil.nl/product_info...oducts_id=2072


Greetz
Wanderer is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 september 2006, 21:33   #5
Qelky
 
Qelky's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 13 juli 2006
Locatie: Venlo
Berichten: 256
Stuur een bericht via Skype™ naar Qelky
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Wanderer
Over het algemeen zit er een CR2032 batterij in en die zijn
niet oplaadbaar,dus of er nu wel of geen spanning op de PC staat doet er niet toe.
Maar als de stekker erin zit, wordt de taak die het batterijtje doet dan niet overgenomen door stroom uit het net?
Qelky is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 september 2006, 23:36   #6
JohnL
 
JohnL's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 maart 2005
Locatie: Etten-Leur
Berichten: 4.222
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door The Music Man
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Wanderer
Over het algemeen zit er een CR2032 batterij in en die zijn
niet oplaadbaar,dus of er nu wel of geen spanning op de PC staat doet er niet toe.
Maar als de stekker erin zit, wordt de taak die het batterijtje doet dan niet overgenomen door stroom uit het net?
Tja, de eenvoudigste methode om daar achter te komen, zou zijn om de batterij er gewoon een keer uit te snukken terwijl de PC wel gewoon aan de netstroom zit.
Dan moet je 'm er even een paar minuten uit laten (het duurt even voordat het geheugen ook echt leeg is) en dan de PC opstarten. Als er niks aan de hand is (klokje loopt nog goed, harde schijven zijn allemaal nog aanwezig en zo) dan zal het moederbord het op de netstroom doen. Als alles eruit ligt, dan weet je waar 't aan lag...
JohnL is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 september 2006, 15:41   #7
cuizenier
 
cuizenier's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 juli 2005
Locatie: Maastricht
Berichten: 1.261
Stuur een bericht via MSN naar cuizenier
Standaard

@JonL

Dit voorstel,om de batterij eruit te halen tijdens gebruik,is een risico.
Op het moment dat je de arretering weg drukt,floept de batterij half uit de houder en maakt sluiting tussen plus en min met de onderkant v.d. batterij.
Wat de gevolgen hiervan zijn,weet ik niet,dit zou ik tenminsten nog niet aandurven, ga het wel uitproberen en dan meten hoeveel spanning op de contakten staat.
Dit laat ik zo gauw mogelijk weten.
cuizenier is offline   Met citaat antwoorden
Oud 19 september 2006, 16:21   #8
cuizenier
 
cuizenier's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 juli 2005
Locatie: Maastricht
Berichten: 1.261
Stuur een bericht via MSN naar cuizenier
Standaard

Batterij-test

Heb net de batterij eruit gehaald onder het bedrijf van Windows.
Alles werkte nog goed en die sluiting ?
De spanning tussen de contaktpunten v.d. houder is 1.05 Volt.
PC afgesloten de batterij er weer in en opnieuw opgestart.
Kreeg een foutmelding : CMOS checksum Error
Press F1 to continue.
Daarna nog een foutmelding : Datum en tijd ongeldig.
Datum en tijd stonden in de begin instelling.
Verder werkte alles goed.
Maar ik persoonlijk vind dit niet de goede oplossing, om eventueel de BIOS te resetten.
cuizenier is offline   Met citaat antwoorden
Oud 22 september 2006, 20:54   #9
Triple_T
 
Geregistreerd: 22 januari 2006
Berichten: 83
Standaard batterij en 'net' voeding

Spanning van de meeste batterijtjes op het moederbord is 3 volt.
Als de komputer uitstaat wordt de CMos (dus je instellingen en de klok) van spanning voorzien door dit batterijtje.
Als je de komputer aanzet komt er een iets hogere spanning (3,3v oid) op de aansluitingen te staan van het CMos, waardoor de batterij als het ware geblokkerd wordt. (er zijn maatregelen genomen om er voor te zorgen dat de batterijen niet geladen worden < kan en mag nml. niet) Dus je batterij kan lang meegaan als je je computer voortdurend aan laat staan

Ps 'vroeger' in de tijd van de 486 mobo's zat er wel een oplaadbare cel (accu'tje) op het mobo
Triple_T is offline   Met citaat antwoorden
Oud 23 september 2006, 09:27   #10
Intel 3000
 
Intel 3000's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 23 juli 2006
Locatie: Groningen
Berichten: 3.193
Standaard

vreemd , dat dat nu niet is

michien voor noobs die dan denken dat hun pc stuk is en een nieuwe moetten kopen
Intel 3000 is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:00.


Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.