Belangrijk: ComputerIdee Forum Huisregels | Wachtwoord vergeten?

Ga terug   Computer Idee Forum > Hardware > Onderdelen

Notices

Antwoord
 
Discussietools Weergave
Oud 24 December 2014, 08:30   #1
Frederique-00
 
Geregistreerd: 24 December 2014
Berichten: 4
Standaard 2 schijven, 1 partitie?

Ha!

Ik heb een probleem en hoop dat iemand me kan helpen.
In mijn laptop zitten 2 schijven, een harde schijf van 500 GB en een SSD van 32 gb. Origineel had ik hier gewoon één C-schijf voor waar beide schijven in samengevoegd zaten.
Heb mijn laptop compleet opnieuw moeten laten installeren (klein incident waarbij alles werd gewist, oeps) en hiermee zijn die schijven losgekoppeld en heb ik dus 2 partities. Een C met 32 gb en een D met 500 gb.

Dit werkt alleen van geen kanten. Ik heb alle persoonlijke bestanden al op D staan, nieuwe programma's worden op D geïnstalleerd, maar Windows heeft de neiging om toch allerlei "kleine" bestanden op C te plaatsen. Delen van Windows mail, Office, tijdelijke bestanden en natuurlijk de softwareupdates komen allemaal op C, met als gevolg dat ik nu 5MB over heb op C (en 400 GB op D) en dit vindt mijn laptop niet prettig.

Is er iemand die me kan helpen met dit probleem? Kan ik deze twee schijven weer samenvoegen tot één partitie bijvoorbeeld? Of er voor zorgen dat de systeembestanden op D staan, maar dat mijn laptop denkt dat ze op C staan en dus wel nog kan functioneren?

Alvast bedankt!
Frederique-00 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 24 December 2014, 09:39   #2
Desperado
 
Desperado's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 June 2012
Berichten: 4.472
Standaard

Het zijn en blijven 2 aparte schijven .
Dat zal duidelijk zijn , en een besturing systeem op 32 GB dat vraagt om problemen.
Als hij zo geleverd is , dan zit er bij de fabrikant iets goed fout.
Windows zal om te kunnen werken altijd dingen op de C schijf blijven zetten.
En ook zal er genoeg vrije ruimte op :C moeten zijn ,anders stopt Windows er gewoon mee.

Heb hier een :C schijf , waar ongeveer 40 GB al in gebruik is alleen voor Windows en een paar simpele programma's.

Laatst gewijzigd door Desperado : 24 December 2014 om 09:42
Desperado is offline   Met citaat antwoorden
Oud 24 December 2014, 09:41   #3
Anacho
 
Anacho's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 10 March 2006
Locatie: Amsterdam
Berichten: 5.500
Standaard

Kijk eens hoeveel ruimte je kan winnen met schijfopruiming.
Daarvoor open je verkenner, klik met rechts op C: en kies eigenschappen. De knop schijfopruiming vind je rechtsonder het taartdiagram, je krijgt eerst een diagnose en dan kun je aanvinken wat je weg wilt hebben (in principe alles, kan geen kwaad) na het opschonen opent er een venster, nu met de knop "meer opties" daar kan je o.a. je herstelpunten verwijderen op de meest recente na.
__________________
De enige manier om je niet te vergissen is om niet te denken!
Anacho is offline   Met citaat antwoorden
Oud 24 December 2014, 10:45   #4
Frederique-00
 
Geregistreerd: 24 December 2014
Berichten: 4
Standaard

Bedankt voor jullie reacties.

Schijfopruiming doe ik nu dagelijks, omdat iedere MB die ik nu kan verwijderen meegenomen is. Helaas is dit dus niet de oplossing.
Frederique-00 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 24 December 2014, 11:38   #5
Satneef
 
Satneef's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 August 2008
Berichten: 471
Standaard

Heb je met behulp van schijfopruiming al eens de optie 'systeembestanden opschonen' gebruikt. (staat linksonder)
Hmmm,Recovery gedaan met een fabriekswindows,bloatware? (demoprogramma's met een beperkte gebruikstijd)
Probeer eens windows te installeren met een microsoft OEM-dvd. Edit: op C;,maar eigenlijk spreekt dat voor zich.
En alle partities op je SSD weggooien! (zorg er wel voor dat je onmisbare bestanden op je Harde schijf staan.)

@Desperado: Het is net wat je met de computer doet.
Op mijn windows tablet staat Windows 8.1 met alles geïnstalleerd wat nodig is en er is net 20 gb gebruikt.(schijf is 32 gb groot)
Ik gebruik deze tablet voor wat internetten en mailen.
__________________
KDE Neon/Windows10: Jawel,een echte LinWin!

Laatst gewijzigd door Satneef : 24 December 2014 om 11:53
Satneef is offline   Met citaat antwoorden
Oud 24 December 2014, 13:23   #6
Niekie30
 
Niekie30's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 December 2009
Locatie: Westland
Berichten: 15.825
Standaard

Mijn 8.1 pro installatie vanaf Oem is 23 GB.
Maar ik denk dat je persoonlijke mappen wel op D: staan, maar daar niet op de goede manier neer zijn gezet.
Normaal doe je dat niet met copy en paste, maar met "verplaatsen" zodat alle programma's vanzelf naar D: gaan wijzen en er dus veel minder op C: terecht komt.
Maak voordat je aan "verplaatesn" begint, wel een backup van alle mappen op D: en C:

Niek
__________________
I don't need google. My wife knows everything.
Niekie30 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 12 January 2015, 14:06   #7
Frederique-00
 
Geregistreerd: 24 December 2014
Berichten: 4
Standaard

Alle persoonlijke mappen staan goed op D.
Alle systeembestanden zijn opgeschoond.
Alles wat ik kan installeren op D, installeer ik op D.

Helaas vindt mijn laptop nog steeds dat er te weinig ruimte is op C.
Het probleem is ook een beetje dat je bijvoorbeeld Office wel op D kan installeren, maar er toch altijd wat bestanden op C geïnstalleerd worden (iets wat Windows fijn vindt?).

Is er geen enkele optie om die partities weer samen te voegen?
Frederique-00 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 12 January 2015, 15:15   #8
Niekie30
 
Niekie30's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 December 2009
Locatie: Westland
Berichten: 15.825
Standaard

Is het soms een laptop met een intel tool als Rapid store?
Je installeert dan Windows op "D" en na installatie van de tool, gaat hij zelf veel gebruikte bestanden op de ssd zetten en gebruiken.
Kijk hier http://www.intel.nl/content/www/nl/n...echnology.html
even onder
Citaat:
Snel toegang tot de meestgebruikte bestanden en toepassingen
Niek
__________________
I don't need google. My wife knows everything.
Niekie30 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 12 January 2015, 20:23   #9
Frederique-00
 
Geregistreerd: 24 December 2014
Berichten: 4
Standaard

http://www.toshiba.nl/discontinued-p...lite-u940-100/
Jep, staat er bij.

EDIT: ik dacht, mooi, dan zet ik deze even uit in de BIOS, blijkt mijn BIOS ineens verstoppertje te spelen. Hij zat (voordat de laptop voorheen crashte) op F2, nu kom ik in opstartbeheer terecht...

Laatst gewijzigd door Frederique-00 : 12 January 2015 om 20:47
Frederique-00 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 12 January 2015, 22:00   #10
Niekie30
 
Niekie30's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 December 2009
Locatie: Westland
Berichten: 15.825
Standaard

Dan zal je Windows opnieuw kunnen installeren.
Hier http://www.biostar.com.tw/app/en/sup...t.php?S_ID=478 vond ik de uitleg voor een Biostar moederbord, maar dat zal voor de laptop niet veel anders zijn.
Raadpleeg anders het technical manuel bij de fabrikant.

Je moet wel zien dat je weer in het bios komt. Daarna zou je sata in Raid mode moeten zetten. Daarna installeer je Windows op de 500Gb harde schijf. (dus backup je data.
Installeert alle drivers inc. Intel rapid Store en start opnieuw op.
Met raid (0) zal je inderdaad 1 schijf ziet van ruim 500 GB.

Niek
__________________
I don't need google. My wife knows everything.
Niekie30 is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:11.


Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.