Ga terug   Computer Idee Forum > Hardware > Hardware overige

Antwoord
 
Discussietools Weergave
Oud 6 May 2019, 21:24   #31
anoniem44990
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard Geen beeld bij opstarten pc

Wat ik niet begrijp is dat het gele frontledje voor de harde schijf altijd brandde als de pc opstartte en bleef branden Nu pinkt het tweemaal bij de opstart en bij het afsluiten ,maar blijft niet meer branden.Wat is hier de oorzaak van?Wat ik ook niet snap is hoe je een molex voor de harddisk uitmeet met de multimeter. Ik lees dat er van de voeding 5 V en +12 wordt voorzien voor de harddisk.Er worden 4 draden aangesloten,een rode,twee zwarte en een gele.Welke draden zijn 5 V en welke draden zijn 12V? En welke is de - 12V en welke is de+12V?
gilberto.
  Met citaat antwoorden
Oud 6 May 2019, 23:22   #32
anoniem26138
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

Molex:
zwarte draden zijn de min (beide)
Rood is +5V (t.o.v. zwart)
Geel is +12V (t.o.v. zwart)

-12V zit alleen op de 20-pin connector, niet op de Molex, net als een paar andere spanningen zoals 3,3V.

Waarom dat gele LEDje anders doet... geen idee. Het zou niet moeten branden zonder HDD aangesloten.

.

Laatst gewijzigd door erikdenhouter : 6 May 2019 om 23:30
  Met citaat antwoorden
Oud 7 May 2019, 23:35   #33
anoniem44990
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard Geen beeld bij opstarten pc

Thank you. Interessant om te weten welke spanning een molex overbrengt. En waarom dan?
Omdat ik vandaag de tester voor power supply III van De LOCK heb ontvangen en ik de voeding heb kunnen testen met dit meettoestelletje. Ik heb dus de connector van het voedingsblok op de tester geplugd, en de hdd aangesloten op de molex van de tester. De schakelaar van de voeding aangezet en zag het volgende op het blauwe scherm:
+5v + 12 V1 +3,3V -12 V +12V2 5V SB PG
5.2 11,9 3,3 12 LL 5.2 300 ms
Van de 3 ledjes branden er 2 groene ledjes wat volgens de handleiding van de tester juist is omdat het de 5V en de 12V zijn die oplichten. 3,3 V brandde niet.
De harde schijf was duidelijk hoorbaar en draaide, en toen ik de schakelaar uitschakelde hoorde ik hem ook duidelijk stoppen.
Ook draaide de fan in het voedingsblok.
Volgens hetgeen de tester aangaf en het draaien van de fan in het voedingsblok, en de harddisk die normaal werkte zou de voeding in orde moeten zijn. Vermits ook de dvd player en de cd -brander normaal draaien en de schuiflades er uit schuiven, duidt dit op de goede werking van de voeding. Dus blijft er logisch gezien het mobo over die voor problemen zorgt.Ik heb vanavond ook de tester voor het moederbord ontvangen en zal hem morgen eens proberen testen op het mobo. Het mysterie met het gele lampje is toevallig vandaag opgelost. Toen ik op de achterzijde van de harde schijf keek naar de jumper zag ik dat die op slave stond ingesteld. Na deze terug gezet te hebben op master brandde het gele ledje van de hdd terug en bleef branden.
Maar het rare is wel dat de tester als hij is voorzien van de stroom, de ganse tijd gedurende het testen een luid signaal laat horen. Op het internet las ik dat dit betekende dat de voeding stuk is. Maar.......Hoe komt het dan dat mijn dvd player, de cd-brander , de harddisk normaal werken en de ledjes allemaal branden en de fan van het voedingsblok normaal draait. Een kapotte voeding kan dit toch niet ?Wat denkt u ervan?
gilberto
  Met citaat antwoorden
Oud 8 May 2019, 12:55   #34
anoniem26138
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gilberto Bekijk bericht
Van de 3 ledjes branden er 2 groene ledjes wat volgens de handleiding van de tester juist is omdat het de 5V en de 12V zijn die oplichten. 3,3 V brandde niet......

Maar.......Hoe komt het dan dat mijn dvd player, de cd-brander , de harddisk normaal werken en de ledjes allemaal branden en de fan van het voedingsblok normaal draait. Een kapotte voeding kan dit toch niet ?Wat denkt u ervan?
gilberto
De schijven en fan hebben b.v. geen +3,3V of -12V nodig, het moederbord wel.
Maar we hebben niet zo veel aan je info dat die meter geeft, zoals dat het 3,3V LEDje niet brandt, want wij hebben geen gebruiksaanwijzing.
  Met citaat antwoorden
Oud 8 May 2019, 13:04   #35
anoniem26138
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

Wilde gok wat je nog kan testen is het wijzigen van de Front Side Bus frequentie. Noteer even hoe het u staat, en probeer eens 66 mHz, de laagste snelheid.
De donkergrijze blokjes stellen één of twee jumpers voor.
Bijgevoegde afbeelding(e)
Bestandstype: jpg FSB_Frequency.jpg‎ (166,5 KB, 3x gelezen)
  Met citaat antwoorden
Oud 9 May 2019, 03:00   #36
anoniem44990
Guest
 
Berichten: n/a
Thumbs down Geen beeld bij opstarten pc

Het blijft een groot raadsel! De front side bus stond al ingesteld op 66 MHz. Ik heb de andere ook geprobeerd dus 100MHz, 133 MHz en AUTO, maar niets gebaat. Ik dacht dat de floppy disk in orde was, maar vandaag merkte ik dat het ledje niet brandde bij het opstarten van de pc. Ik heb de diskette speler uit de nog oudere computer van 1997 gedemonteerd en aangesloten. Het resultaat was positief en het groene ledje van de floppy disk brandde nu wel. Dus de diskette speler is waarschijnlijk stuk of toch het ledje.
Natuurlijk is deze diskette speler niet meer nodig.Maar als de floppy disk als eerste staat aangeduid in de opstartlijst van de bios, is er dan een probleem voor het opstarten van de computer? Ik heb ook de systeem bestanden Config.Sys en Autoexec. Bat proberen opslaan van experience op een website van www.schoonepc. Maar op de andere computer waar ik deze bestanden opsloeg in het kladblok als A :\ Config.Sys en A:\ Autoexec.bat was er protest toen ik deze bestanden naar de diskette speler wilde kopiëren.
Er werd vermeld dat het geldige systeembestanden waren die bij wijzigingen voor een onstabiele pc konden zorgen. Op deze website stond dat je met deze systeembestanden zou kunnen opstarten bij een pc die blijft hangen. Ik heb dit dus niet geprobeerd, omdat ik vreesde dat de pc waar mijn zoon altijd mee werkt problemen zou krijgen. Zie de bijlagen met de foto's van de pc in werking met de DeLOCK tester voor de voeding . Je kunt duidelijk de twee groene ledjes voor de 5 V en 12 V zien branden. Maar in een review over deze tester voor de voeding staat wel vermeld dat een test met de multimeter de meest betrouwbare meting is. Ook een foto van de 5 voudige pc en moederbord test set die aangesloten is op de connector van het mobo. Een foto waar de test set gewoon aangesloten is op de connector van het mainboard en een foto waarop de computer is opgestart met de power sw en power reset, power led en de hhd led en het luidsprekertje. De spanningen zijn soms wat uiteenlopend op het lcd schermpje, maar blijven mooi binnen de limiet. Wel begrijp ik niet wat 5 VBS betekend. De test set met de vijf contacten die ik op de connector van het moederbord heb geplugd werken ook normaal. Als ik op het zwarte kleine blokje van de power sw duw,start de pc op, Duw ik op het zwarte blokje van de power reset, dan start de pc weer op. De twee ledjes groen en rood voor de power en hdd lichten ook op, dat zie je op de foto. Blijkbaar gaat de verkoper van deze 5 voudige pc en mobo test set er van uit, dat deze manier van controle de juiste en volledige methode is om de goede staat van het moederbord te checken. Ik heb er mijn twijfels over. Maar wie ben ik, een computerleek! Kan de processor falen ondanks dat het mobo nog in orde is? En hier begint de ware kenner zijn neus op te steken, ik bedoel hiermee dat alleen een computer technicus hier kan op antwoorden. Want op het internet heb ik nog niets gelezen, hoe je een processor van een pc die niet opstart kunt checken of hij nog werkt. En het meermaals verwijderen van de batterij, op de powerknop drukken, de clear cmoss toepassen, het helpt geen zier. Dan stel je zich toch de vraag: of de webwinkels zo maar prullen verkopen aan iedereen, die niet efficiënt functioneren? Ik weet het niet!!! Een nieuw tweedehands mobo aanschaffen van intel is natuurlijk de gemakkelijkste manier om dit op te lossen. Maar zo ben ik niet. Als de voeding en het mobo nu werkelijk goed werken, waar moet ik dan gaan speuren om de ware oorzaak te achterhalen?
gilberto
Bijgevoegde afbeelding(e)
Bestandstype: jpg boekje 8.jpg‎ (119,8 KB, 1x gelezen)
Bestandstype: jpg boekje handleiding tester voor voeding.jpg 2.jpg‎ (92,9 KB, 0x gelezen)
Bestandstype: jpg COMPUTER 3.jpg‎ (123,4 KB, 2x gelezen)
Bestandstype: jpg 5 VOUDIG 3.jpg‎ (104,5 KB, 1x gelezen)
Bestandstype: jpg 5 VOUDIGE PC EN MOEDERBORD TEST SET.jpg‎ (73,8 KB, 1x gelezen)
  Met citaat antwoorden
Oud 9 May 2019, 15:06   #37
anoniem44990
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard Geen beeld bij opstarten pc

Wat ik ook raar vindt maar iets heel anders is,dat wanneer ik met de laptop een bericht wil schrijven,ik steeds de titel moet opnieuw intypen.Met mijn android tablet 10.1 is dit niet het geval. Als ik de eerste letter van mijn titel intyp,kan ik klikken op de volledige titel die dan verschijnt in het titelvakje.
Vermits de voeding en mobo nu voor 90% uitgesloten worden om nog te testen,rest er alleen nog de cpu en bios die blijkbaar niet goed meer samen werken.Of er moet een methode zijn om de front side bus en andere data verbindingen tussen de bios en grafische kaart, en de overige pci sloten te controleren op hun goede staat. Kan dit door uitmeten gebeuren ?
Het is nu zoals een lamp die niet meer brandt, terwijl de stroomleiding of het circuit nog goed functioneert.Dus alleen de sleuven of sloten die stuk zijn gegaan terwijl de spanning op het moederbord volgens de test goed is,lijkt me heel onwaarschijnlijk.Dit kan men wel constateren als men zeker weet dat de cpu en bios goed corresponderen met elkaar.
Het is nu aan jou, de kenner om met een oplossing te komen.Ik weet het niet meer.
gilberto.
  Met citaat antwoorden
Oud 9 May 2019, 16:52   #38
anoniem44990
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard Geen beeld bij opstarten pc

Het is vrijwel onmogelijk een psu te testen, Met een test zie je wel of de voltages goed zijn maar het komt er op aan of er genoeg power word geleverd tijdens het opstarten. Als dat niet zo is dan komt er een tijdelijke dip in de voltages met het gevolg dat apparaten zich niet juist initialiseren en dus niet werken. Je zou dus de voltages moeten meten of die juist en stabiel zijn tijdens opstarten.
Dit schreef dappertje in mijn topic. Als ik mijn rode testpin in het ps-on contact dus groene draad steek en de zwarte testpin van mijn multimeter aan de kast(massa) vast maak,en dan de pc opstart zou ik dus kunnen zien of er een dip is,dus dat de 5 V of 12 V spanning aanwezig tijdens het opstarten. Maar......... als ik het schema bekijk, dan zie ik dat er bij PS-ON#(pin 4) geen spanningswaarde staat aangeduid.Wel bij pin 14 waar +5V staat vermeld.Moet ik dan de rode testpin op pin 14 steken?
gilberto.
  Met citaat antwoorden
Oud 9 May 2019, 17:22   #39
anoniem42071
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

Citaat:
Het is vrijwel onmogelijk een psu te testen
https://www.netwerkproducten.com/atx...cd-scherm.html


Gilberto: Je bent aan een dood paard aan het trekken.

Niek
  Met citaat antwoorden
Oud 9 May 2019, 20:24   #40
anoniem26138
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

Dat dooie paard zie ik ook....
Er worden inmiddels ook veel vragen gesteld die te veel inspanning kosten om te beantwoorden, zeker wanneer je het gevoel hebt dat het niks oplevert, dus ook zijn waarheid niet meer kan bewijzen. Frustrerend noemt men dat.

Jij zoekt volgens mij een manier om de fout in je moederbord op te lossen. En dat is voor ons/jou niet te doen, tenzij je een ander moederbord hebt


Je vroeg nog:
5 VSB staat vermeld in de gebruiksaanwijzing van die PSU tester: 5V StandBy. Dat is een 5V welke uit de PSU blijft komen zelfs als deze zogenaamd 'uit' staat. Dit om functies door het moederbord te kunnen laten uitvoeren vanuit de off stand van de PC, zoals opnieuw aanschakelen van de rest van de PSU voor het opstarten, of vanuit de slaapstand komen.

CPU gaat zelden defect. Om hem te testen is uitwisseling met een goede de meest gebruikte manier, net als de videokaart en PSU, maar die lijkt mij zeker OK.
Je kan nog dat PCI videokaartje in alle 6 sloten proberen.

Er zit op die front-connector ook nog een speaker aansluiting, maar zit daar ook een speaker op aangesloten ? Meestal geeft het BIOS een beepcode af wanneer het niet goed kan opstarten, en de code bepaalt wat het BIOS ziet als probleem. Het rare is alleen dat er in die manual geen sprake van beepcodes is. Ook weet ik helaas niet welk soort speaker er op hoort, speciaal omdat er ook een +5V op die aansluiting zit. Ik heb geen idee waarom. Ik zelf zou wel een gewoon speakertje op de GND en SPK proberen.
Het is een Award BIOS, en deze geeft toch meestal wel beepcodes.
Beepcodes: https://www.computerhope.com/beep.htm
De lijst is niet altijd zeker, want er zijn veel variaties over de jaren, en je manual geeft dus helaas geen duidelijkheid.


Met een gewone DMM kan je niet aflezen of een spanning even instort, dipt dus. Daarvoor is zo'n ding te traag en te wankelig in zijn laatste paar digits. Om dat juist te bekijken heb je een oscilloscoop nodig, die toont je een spoor van het laatste spanningsverloop.

Verder zou je aan een expert kunnen vragen of jouw solderingen er goed uitzien.
Ben je ook overtuigd dat je plus en min van de elco's juist hebt ?

Mijn inschatting:
Moederbord, 95%.

Een PC uit die periode, maar dan met XP er op, koop je al voor € 25,00.
.

Laatst gewijzigd door erikdenhouter : 9 May 2019 om 20:29
  Met citaat antwoorden
Antwoord

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 09:26.


Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.