Belangrijk: ComputerIdee Forum Huisregels | Wachtwoord vergeten?

Ga terug   Computer Idee Forum > Hardware > Netwerk

Notices

Discussie gesloten
 
Discussietools Weergave
Oud 26 October 2012, 16:56   #1
sjouwer
 
sjouwer's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 March 2005
Locatie: 127.0.0.1
Berichten: 4.769
Standaard 2 routers in 1 netwerk

er wordt blijkbaar vaak gevraagt hoe krijg ik 2 routers in 1 netwerk

een oplossing hierbij

kijk eerst in de 1e router wat het ip nummer is en van welk tot welk nummer de dhcp range loopt

hierna met 1 computer op de 2e router gaan

hiervan in de setup van de router gaan

en stel eerst een ip nummer in
binnen de reeks van de oude router maar buiten de dhcp reeks hiervan

de router zal zich afmelden

hierna weer in de router gaan (met het nieuwe nummer)

en de dhcp server uit zetten

hierna je netwerk opbouwen

de kabel tussen de 2 routers loopt van lan poort naar lan poort (de wan poort van de 2e router blijft leeg)

bt en ik wil dat dit eerst een beetje scherper wordt gestelt, doch wel algemeen houden

tussen door antwoorden worden weggehaalt door 1 van de modjes
sjouwer is offline  
Oud 26 October 2012, 20:02   #2
BlackTiger
 
BlackTiger's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 May 2005
Locatie: State Penitentiary
Berichten: 11.158
Standaard

Hahaha... Nou ik denk dat het de bedoeling van Sjouwer is een faq te maken. Je komt deze vraag zo enorm vaak tegen, dat het handig zou zijn een handleiding te maken en die dan bijvoorbeeld als sticky onderwerp te plaatsen.

Ik zal ook een poging wagen voor een algemene setup, maar daarbij wat dieper ingaand op wat Sjouwer beschrijft.
Er zijn een paar methodes. Wat we hier beschrijven is een van de makkelijkste methodes, waarbij we de tweede router gaan gebruiken als een soort switch. De routerfunktie vervalt hierbij dus.

================================================== ==================
2 routers achter elkaar, switch methode.

Daar gaan we dan, als voorbeeld netwerk gebruik ik 192.168.1.1 voor de eerste router en we gaan er van uit dat router 2 ook Wifi heeft.

Belangrijk is dat de juiste volgorde wordt aangehouden. Vaak is dat nodig om op de tweede router het ip adres van het LAN netwerk te kunnen wijzigen.
Koppel de routers nog niet aan elkaar maar volg het stappenplan.

1.) Kijk in je eerste router welk LAN ip adres deze heeft en welke dhcp range deze gebruikt. Het WAN ip is bij deze niet van belang want dat krijg je van je modem of van je provider. Dat blijft zo.
Bijvoorbeeld. Router 1 heeft 192.168.1.1 als (LAN) ip adres.
DHCP range (bereik) bekijken. Het kan zijn dat er staat een range van 192.168.1.2-192.168.1.254.
Bij andere routers staat er weer "start 192.168.1.10, aantal 100". In dit laatste geval begint de dhcp range dus op 192.168.1.10 met 100 pc's, dus eindigt op 192.168.1.109.

2.) Indien nodig, wijzig dan de dhcp range in router 1, zodat er minstens 1 ip over blijft. Handig is om het begin van de range te wijzigen naar 192.168.1.10 (in dit voorbeeld dan). Op die manier hou je 9 ip adressen buiten DHCP over, altijd handig
Indien router 1 ook wifi heeft en je wilt de Wifi van router 2 gebruiken schakel je nu ook Wifi uit.

3.) Koppel je pc los en verbind deze met een kabel aan router 2.
Ga nu eerst naar de WAN/Internet instellingen van router 2. Als deze instelling leeg is, dan is dat goed. Maar om te voorkomen dat hij blijft zoeken naar een ip, geef daar de volgende waardes in:
Methode (adsl, kabel, statisch, automatisch etc.) zet je op statisch, daarna kun je ip invullen. Kan jouw router dat niet, laat de WAN dan gewoon leeg. Dan bij WAN invullen:
Bij ip adres: 10.0.0.2
Subnetmasker: 255.0.0.0
Gateway: 10.0.0.1
DNS/Naamserver: 10.0.0.1

4.) Ga dan naar de LAN instellingen van router 2. Schakel eerst DHCP UIT! Wijzig daarna het LAN ip adres naar een ip adres liefst buiten de dhcp range van router 1 maar wel in hetzelfde netwerk. In het voorbeeld zoals we het hier gemaakt hebben, zet je het LAN ip van router 2 dus op 192.168.1.2 dat is makkelijk te onthouden.
Het kan nu zijn dat je verbinding met router 2 weg valt, maar dat is niet erg want nu ben je klaar met router 2.

5.) Neem nu een UTP kabel en plug deze in een van de 4 poorten van router 1. De andere kant van de UTP kabel sluit je aan in 1 van de 4 LAN poorten van router 2. Dus op router 2 gebruikt je NIET de Wan/internet poort, die blijft leeg.

6.) Sluit je pc weer aan op router 2. Je moet nu automatisch een ip adres krijgen in de 192.168.1.x range. Gebeurt dat niet, herstart je pc dan even.
Als het goed is kun je nu router 1 op 192.168.1.1 bereiken en router 2 op 192.168.1.2.
Je kunt nu de Wifi instellingen op router 2 gaan doen.

Feitelijk ben je nu klaar en werkt het.

Aanvulling voor Wifi op beide routers
Normaliter heb je voldoende dekking met Wifi op 1 router, maar dat is niet altijd het geval en er zijn ook mensen die liever op beide routers Wifi willen hebben.

Heb je op beide routers Wifi en wil je ook op beide routers Wifi actief hebben kun je nu bijvoorbeeld op router 2 de naam van het SSID en de beveiliging (dus bijv. Wep of WPA2 en ook de sleutel/key etc.) gelijk zetten aan dat van router 1 maar liefst wel het kanaal even wijzigen zodat je verschillende kanalen gebruikt. Dat hoeft niet perse maar kan wel in je voordeel werken.

Er zijn ook nog andere methodes (bijv. 2 verschillende wifi netwerken, router achter router WAN methode) maar in deze handleiding is alleen ingegaan op de meest eenvoudige methode die voor iedereen te begrijpen is en met elke router te doen is.

Uiteraard spreekt voor zich dat bij gebruik van Wifi het verstandig is om voor zover mogelijk de hoogst mogelijke beveiliging te gebruiken. Op moment van schrijven van deze handleiding is dat WPA2/AES of WPA2/TKIP. Een en ander is in te stellen naar gelang je apparatuur aan kan.

================================================== ==================

@Sjouwer: Laat maar even weten of ik iets gemist heb of dat er nog iets bij moet ofzo.
__________________
Greetings, Black Tiger

-----------------------------
Domme vragen bestaan niet. Het is dom om een vraag te hebben en deze niet te stellen.

Laatst gewijzigd door BlackTiger : 27 October 2012 om 16:50 Reden: Aanvullingen en fixes.
BlackTiger is offline  
Oud 26 October 2012, 20:50   #3
sjouwer
 
sjouwer's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 March 2005
Locatie: 127.0.0.1
Berichten: 4.769
Standaard

en prima lang verhaal en hopelijk begrijpbaar voor degene die het uit wil uitvoeren

wel 1 foutje

dhcp range startend op 192.168.1.10 en eindegend op 100 ip erna geeft 192.168.1.109 en niet 110
nr 10 zit er ook al in

ik ben vaak van de telegraaf stijl, vandaar jouw erbij
sjouwer is offline  
Oud 26 October 2012, 21:13   #4
Jeroentje94
 
Jeroentje94's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 September 2010
Berichten: 920
Standaard

Niet om lelijk te doen, want het is een mooie handleiding, maar je kan ook zeggen waar de zoekfunctie van het forum zit...
Jeroentje94 is offline  
Oud 27 October 2012, 00:15   #5
Joman
 
Geregistreerd: 11 April 2008
Berichten: 1.749
Standaard

Zeker mooi en er is idd al veel moois over geschreven. Vandaar nog het volgende
Citaat:
Indien router 1 ook wifi heeft en je wilt de Wifi van router 2 gebruiken schakel je nu ook Wifi uit.
Waarom zou je dit doen? Deze zin liever weglaten, wekt alleen maar verwarring.

Citaat:
maar liefst wel het kanaal even wijzigen zodat je verschillende kanalen gebruikt.
Ik denk dat juist jouw casus één hetzelfde kanaal moet hebben.
Ik lees hierover op https://gathering.tweakers.net/forum...ages/1260465/0

Citaat:
Indien je dus 2 draadloze toegangspunt-apparaten in je huis wilt/gaat hebben geldt deze HOWTO hiervoor hetzelfde, het enige verschil is dat je een keuze moet maken wat je opstelling gaat zijn in verhouding tot de twee draadloze apparaten:

Twee verschillende SSID's (= naam van een draadloos netwerk) uitzenden, hiervoor heb je best voor iedere SSID een ander kanaal (wat minstens een paar eenheden van mekaar ligt) en een andere beveiligingssleutel.
Hetzelfde SSID in het hele huis/pand, hiervoor moet bij iedere router hetzelfde SSID worden ingesteld, hetzelfde kanaal en dezelfde beveiligingssleutel -en manier. (BV. WEP <> WEP / WPA <> WPA / WPA2 <> WPA2) Ook de versleutelingstechniek (AES of TKIP) moeten hetzelfde zijn !
(hier heb ik niet altijd even goede ervaringen mee, ik zend altijd twee verschillende SSID's uit, zodoende heb ik dus twee "draadloze netwerkjes")

Persoonlijk vind ik de eerste optie nog steeds de leukste en handigste, omdat je dan netjes een grens maakt en altijd weet met wat je verbonden bent en zo kan bepalen van "Oh, ik zit boven, ik ga nu even mijn SSID van boven gebruiken, of andersom als je beneden zit"
Einde citaat.

Ook nog elders gelezen:
Het voordeel van één dekkend netwerk is dat je bij spelapparaten e.d maar één keer hoeft te port forwarden
Joman is offline  
Oud 27 October 2012, 02:35   #6
BlackTiger
 
BlackTiger's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 May 2005
Locatie: State Penitentiary
Berichten: 11.158
Standaard

@Sjouwer: Je hebt gelijk. Fixed.

@Jeroentje: Ja en dan kom je verschillende versies tegen met verschillende ip's voor verschillende modems. Daarnaast weten we door de jaren heen inmiddels wel dat die zoekfunktie niet of niet goed gebruikt wordt en niet alle handleidingen ook uitgebreid genoeg (zodat elke leek ze begrijpt) geschreven zijn. Ik heb laatst zelf nog eens gezocht maar kon geen uitgebreide vinden die echt overal voor te gebruiken was.
Een keer een goede faq waar je naar kan verwijzen, ook in een thread waar iemand de zoekfunktie niet heeft gebruikt is dan handig.

@Joman:
Citaat:
Waarom zou je dit doen? Deze zin liever weglaten, wekt alleen maar verwarring.
Ik begrijp niet waarom dat verwarring zou zaaien. In tegendeel, dit voorkomt vragen van mensen die op router 1 ook wifi hebben en deze al dan niet willen gebruiken, dat wordt dan meteen meegenomen in deze handleiding. Dus het zou zelfs onverstandig zijn om dat weg te laten.

V.w.b. het SSID en Kanaal verhaal staat dit ook te lezen bij de link die je naar Tweakers geeft:
Citaat:
(hier heb ik niet altijd even goede ervaringen mee, ik zend altijd twee verschillende SSID's uit, zodoende heb ik dus twee "draadloze netwerkjes")
Dus wat daar staat is zo te zien niet gebaseerd op ervaringen. Ik kan in wat er geschreven staat in elk geval geen argument vinden om hetzelfde kanaal te gebruiken. Mocht iemand daar een goed argument voor hebben, hoor ik dat uiteraard graag.

Wat ik hier geschreven heb is gebaseerd op de eenvoudigste methode en een wijze om overal een dekkend netwerk te hebben.
De reden om verschillende kanalen te gebruiken is om hiermee zoveel mogelijk te voorkomen dat beide netwerken elkaar gaan wegdrukken in plaats van elkaar gaan aanvullen. Het zelfde kanaal gebruiken kan op het overgangspunt ertoe leiden dat ie continue loopt te wisselen met als resultaat het regelmatig wegvallen van de verbinding. Dat heb je volgens mij iets minder als je verschillende kanalen gebruikt. Maar als iemand het tegendeel kan bewijzen, dan graag.
Als je verschillende SSID's wilt gebruiken kun je sowiezo beter andere kanalen gebruiken, zelfde reden eigenlijk, voorkomen van botsingen.
Overigens heb je hier een site waar geschreven staat wat ik hier ook schrijf:
http://digitalplace.nl/tutorials/int...mv-oude-router
Zie punt 8.

Op de hier beschreven wijze kun je door het hele huis wandelen en vloeiend overgaan in dekking, je hebt dus ook geen gezeur met portforwarding inderdaad.

Natuurlijk zijn er ook andere methodes, dus dubbele SSID's, maar de bedoeling was het eenvoudig te houden. Anders kun je evengoed in de handleiding ook de router achter router WAN methode gaan beschrijven met bijbehorende forwards en/of DMZ etc. etc.
Juist daarom staat er ook aangegeven de Wifi op router 1 uit te schakelen. We houden het eenvoudig en de meeste mensen gebruiken toch maar Wifi op 1 router.

De dubbele wifi staat er als bijkomstigheid bij aangegeven. Maar het kan uiteraard wel iets duidelijker, dat stukje over de beveiliging hoort er dan inderdaad ook bij.
Is bij deze ook gefixed en het Wifi gebeuren wat meer als aanvulling geschreven.
Dus bij deze ook bedankt voor jouw inbreng in het geheel!

Maar ik begrijp het niet helemaal. Je wilt een regel weghalen, die juist zaken beantwoord als je wifi hebt, met als reden dat je vind dat dit verwarring kan zaaien, maar wil dan wel zelf de zaak verwarrend maken door met meerdere ssid's en instellingen te werken?

Zoals gezegd, het kan wel... maar is niet handig om te gebruiken in een handleiding die je zo eenvoudig mogelijk wilt houden en die je ook bij elke router kunt gebruiken.

Op basis van deze handleiding is er een begin. Willen mensen iets anders, dan kunnen ze aanvullende vragen stellen, zoals bijv. "wat als ik twee wifi netwerken wil hebben".

Ik begrijp dan ook niet wat de schrijver van het stuk op Tweakers er handig aan vindt om te kunnen bepalen dat ie boven zit. Mijns inziens weet iemand wel dat ie boven is op het moment dat ie de trap opgelopen is.
Dat het leuk is, da's een ander punt. Handig is het echter niet.
__________________
Greetings, Black Tiger

-----------------------------
Domme vragen bestaan niet. Het is dom om een vraag te hebben en deze niet te stellen.

Laatst gewijzigd door BlackTiger : 27 October 2012 om 02:48
BlackTiger is offline  
Oud 27 October 2012, 06:43   #7
sjouwer
 
sjouwer's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 March 2005
Locatie: 127.0.0.1
Berichten: 4.769
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jeroentje94 Bekijk bericht
Niet om lelijk te doen, want het is een mooie handleiding, maar je kan ook zeggen waar de zoekfunctie van het forum zit...
ik moet helaas zeggen dat de zoekfunctie gebruik zeer laag is

de laatste week hebben we verschillende keren hetzelfde antwoord moeten tikken, door het niet gebruik van de zoekfunctie
sjouwer is offline  
Oud 27 October 2012, 06:47   #8
sjouwer
 
sjouwer's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 March 2005
Locatie: 127.0.0.1
Berichten: 4.769
Standaard

joman

de discussie wel of geen ander kanaal voor wifi, is een groot vraagstuk

ben er zelf ook niet uit wat beter is

zoals bt al aangaf in het middenstuk heb je bij 1 kanaal steeds wisselingen waardoor er pakketjes verdwijnen en langer doet over ophalen van grote bestanden

aan de andere kant zou het juist makkelijker wezen
sjouwer is offline  
Oud 27 October 2012, 06:50   #9
sjouwer
 
sjouwer's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 18 March 2005
Locatie: 127.0.0.1
Berichten: 4.769
Standaard

bt

wifi wou ik eigenlijk er tussen uithouden, maar de nieuwe generatie routers is het steeds meer en meer ingebouwd. dus laat maar zo

misschien nog het melden waard om de hoogste beveiliging voor het wifi signaal te gebruiken

op dit moment is het wpa2 psk als ik het goed heb
sjouwer is offline  
Oud 27 October 2012, 15:57   #10
BlackTiger
 
BlackTiger's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 4 May 2005
Locatie: State Penitentiary
Berichten: 11.158
Standaard

Inmiddels zitten al meer routers op WPA2/AES, althans veel routers zetten al gelijk AES er achter als je WPA2 gaat intoetsen.
Ik heb het erbij gezet in de handleiding.

@Jeroentje en Joman: Ik heb mijn tekst nog eens nagelezen, mocht ik hier of daar wat "kort" zijn overgekomen dan excuus daarvoor als jullie dat zo ervaren hebben, dat was zeker niet de bedoeling.
Het was al laat (eerder vroeg) en ik wilde vlug nog even alles beantwoorden.
__________________
Greetings, Black Tiger

-----------------------------
Domme vragen bestaan niet. Het is dom om een vraag te hebben en deze niet te stellen.
BlackTiger is offline  
Discussie gesloten

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 01:45.


Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.