Belangrijk: ComputerIdee Forum Huisregels | Wachtwoord vergeten?

Ga terug   Computer Idee Forum > Besturingsystemen > Windows 8

Notices

Antwoord
 
Discussietools Weergave
Oud 14 April 2013, 13:08   #1
jeroenathome
 
Geregistreerd: 19 March 2005
Locatie: On the net
Berichten: 225
Standaard Dualboot met windows 7 lukt niet

Ik heb win8 op een aparte SSD geïnstalleerd naast een bestaande win 7 versie.
Tijdens de installatie kwam er een foutmelding: 0x80300024. (Iets met teveel partities)Door alle SATA aansluitingen behalve waar win 8 op zou komen te verwijderen is het gelukt om win 8 te installeren.

Nu is er alleen een probleem dat ik steeds via de BIOS de juiste schijf moet selecteren om de keuze te maken tussen win 7 & win 8 in plaats van een bootloader waarin ik het kan selecteren.

Weet iemand of je nadien nog een bootloader kan aanpassen of installeren zodat er een keuze menu verschijnt?
__________________
Computerleek ? Aan 1'tjes en 0'tjes kan je weinig verkeerd doen.
jeroenathome is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 April 2013, 16:43   #2
Niekie30
 
Niekie30's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 December 2009
Locatie: Westland
Berichten: 15.825
Standaard

Ik vermoed dat zoiets niet gaat lukken, maar als er 1 programma is, wat het misschien kan is het EasyBCD http://www.zdnet.nl/software/119961/easybcd-2-0-2/.

Maar de beste oplossing is, om alle schijven aangesloten te laten tijdens een installatie. Op elke schijf mogen max 4 normale partities komen.
Dus zorg dat je op de ssd waar W7 al opstaat, max 3 partites hebt en nog vrije ruimte.
Dan start je op vanaf de W8 dvd en kies de vrije ruimte op W8 te installeren.
Daarbij wordt een nieuw bootmenu aangemaakt waarbij je dan 30 sec. de tijd hebt op een besturing systeem te kiezen. Kies je niet, dan wordt met W8 opgestart, tenzij je die volgorde verandert in W8.

Niek
Niekie30 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 April 2013, 17:44   #3
erikdenhouter
 
erikdenhouter's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 14 July 2007
Locatie: Rotterdam
Berichten: 18.235
Standaard

Je hebt kans dat het opstartherstel op de installatie DVD scant voor meerdere Windows versies. Je hebt tenslotte Windows 8 geïnstalleerd na Windows 7, dus er moet toch best iets herkenbaars gemaakt zijn.

EasyBCD zou ik zeker proberen, die is in dual boot zo'n beetje gespecialiseerd
__________________
Alleen als je het niet weet verdraag je een systeem dat natuurwetten verzwijgt.
-----------------------------
erikdenhouter is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 April 2013, 17:50   #4
jeroenathome
 
Geregistreerd: 19 March 2005
Locatie: On the net
Berichten: 225
Standaard

De foutmelding tijdens de installatie ontstaat juist doordat alle schijven zijn aangesloten. In mijn geval zijn er 2 gewone schijven, 2 SSD schijven en een DVD brander. Alle schijven hebben maar een partitie. Om het nog leuker te maken wordt de installatie vanaf een USB stick gestart. De foutmelding verdween wanneer alleen nog de DVD brander en de nieuwe SSD aangesloten was.
__________________
Computerleek ? Aan 1'tjes en 0'tjes kan je weinig verkeerd doen.
jeroenathome is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 April 2013, 22:42   #5
Niekie30
 
Niekie30's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 December 2009
Locatie: Westland
Berichten: 15.825
Standaard

Heb je die ssd's in een raid array staan ofzo?
Of heb je schijven op een andere manier gekoppeld staan, door uitgebreide partities ofzo?
Er moet iets vreemds aan de hand zijn.
Ik heb al diverse malen dual boots gemaakt, maar de standaard procedure hier is:

0) Alle schijven aangesloten, behoudens schijven waar al Windows opstaat en waarop niet opnieuw wordt geïnstalleerd. Vaak gaat een oude systeem schijf als data schijf verder)

1) data backuppen
2) Tijdens de installatie van W7, start je op van de dvd van W7 en verwijder je op SSD 1 alle partities (ook de 100MB) en installeert W7.
3) W7 updaten en drivers installeren (mag ook later)
4) Daarna opstarten vanaf de dvd van W8 en alle partities verwijderen op SSD 2 en daar W8 op zetten.

vanaf een juist geconfigureerde usb stick moet dat ook gewoon goed gaan.

Als alles normaal gaat, heb je daarna gewoon een keurig dualboot menu.

Niek
Niekie30 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 April 2013, 08:06   #6
Desperado
 
Desperado's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 June 2012
Berichten: 4.472
Standaard

[QUOTE=jeroenathome;637403] Ik heb win8 op een aparte SSD geïnstalleerd naast een bestaande win 7 versie.


Als ik hier goed lees ??

Is er maar 1 SSD

Dan zou ik eerst W7 goed in orde maken , en een nieuwe partitie voor W8 maken.

Dus W7 Op starten dan de DVD plaatsen en W8 installeren.


Andere schijven pas daarna inschakelen.
Desperado is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 April 2013, 12:08   #7
Niekie30
 
Niekie30's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 December 2009
Locatie: Westland
Berichten: 15.825
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jeroenathome Bekijk bericht
In mijn geval zijn er 2 gewone schijven, 2 SSD schijven en een DVD brander. Alle schijven hebben maar een partitie.
Er is er maar 1 die dat zeker weet.

Niek
Niekie30 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 April 2013, 12:17   #8
Desperado
 
Desperado's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 June 2012
Berichten: 4.472
Arrow

Dat klopt .
........
Maar Ik heb win8 op een aparte SSD geïnstalleerd naast een bestaande win 7 versie.


Dus W7 en W8 staan die . op 1 SSD
Desperado is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 April 2013, 17:54   #9
jeroenathome
 
Geregistreerd: 19 March 2005
Locatie: On the net
Berichten: 225
Standaard

In de afgelopen paar dagen nog even geprobeerd om Win8 te installeren terwijl de SSD met win 7 aangesloten was. De partitie heb ik wel behouden, maar het keuzemenu tussen win 7 en win 8 werd niet aangemaakt. Het is nog wel steeds mogelijk om via de BIOS de keuze te maken tussen beide schijven.

@Niekie30: Je hebt gelijk. De SSD waar win 8 op staat is een RAID 0 opstelling. De RAID is in de BIOS ingesteld en zover ik het kan nagaan is het voor windows niet mogelijk om te zien dat het om een RAID opstelling gaat.

Het moederbord is een Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P. Deze heeft een ingebouwde RAID controller.

Om alles duidelijker te maken hieronder een afbeelding van de schijven die er in de PC zitten. De rode pijl geeft aan welke schijf een RAID opstelling is. De stationnamen geven aan waarvoor de schijf wordt gebruikt. De B-schijf is een USB stick die er tijdens de installatie niet aanwezig was. De G-schijf is de recovery partitie van Windows 8.
http://tweakers.net/ext/f/JfhXaZpZPC...dDgnJ/full.png
__________________
Computerleek ? Aan 1'tjes en 0'tjes kan je weinig verkeerd doen.

Laatst gewijzigd door Moderator : 19 April 2013 om 09:38 Reden: IMG tags verwijderd.
jeroenathome is offline   Met citaat antwoorden
Oud 18 April 2013, 23:20   #10
Niekie30
 
Niekie30's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 December 2009
Locatie: Westland
Berichten: 15.825
Standaard

Hoe kan je nou een raid 0 draaien met 1 schijf van 240 GB? Voor raid 0 zijn 2 hd's nodig, liefst van dezelfde omvang.
Als je andere SSD 60 GB is dan gaat dat dus sowieso al niet echt lekker draaien, zelfs in een single boot niet.
Dus schakel raid uit, of koop er een ssd bij die ook 240 GB is en haal die 60Gb ssd eruit. Stel daarna je Raid in op die 2 evengrote schijven.

Denk er om dat Windows 7 volgens mij nog steeds geen Trim ondersteunt in Raid.

En inderdaad maak het plaatje flink kleiner.

Hier nog wat uitleg over raid: http://en.wikipedia.org/wiki/RAID


Niek
Niekie30 is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:51.


Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.