Ga terug   Computer Idee Forum > Hardware > Hardware overige

Antwoord
 
Discussietools Weergave
Oud 24 April 2019, 13:27   #21
anoniem44990
Guest
 
Berichten: n/a
Thumbs down Elco's solderen op mobo Transcend ts-asp3

Vriendelijk bedankt voor de nuttige info bij het aansluiten van de frontpaneel connectoren op de 20 pinnen op het moederbord. The system is in suspend mode of staat op non-actief.
Dat 'Soft-Off' vatte ik ook pas toen ik die regel las in de manual, want wat er op jouw foto bij de connector stond was mij een raadsel. Een heel slecht overzicht. Inderdaad, ik kon de hele bladzijde niet in beeld krijgen, wat natuurlijk heel onduidelijk was. En van foto's maken met een groothoek lens heb ik geen verstand. Ik maak zelden foto's , alleen voor forums en heb niet gedacht aan inzomen. Wel ben ik benieuwd naar wat je schreef over het kortsluiten van een mobo. Hoe gebeurt dit? Het feit dat op de connector van de startknop op het frontpaneel de aanduiding POWER SW stond in de plaats van SOFT-OFF, was wel het cruciale punt om niet de juiste aansluiting te maken op de pinnen 18 en 20 voor het opstarten van de pc.

Nog een aanvulling. Dus als de pc wordt aangesloten op het stopcontact komt er spanning op het moederbord en brandt het groene lichtje. Dat weet ik nu maar besefte dat eerst niet Dus als ik schreef dat het groene lampje brandde, wist jij dat er spanning kwam op het moederbord. Daarom vroeg je of de drukschakelaar of startknop wel oké was. Want als de startknop goed functioneerde dan zou het circuit op het mobo worden gesloten. Zoals bij een deurbel waarop je drukt met een transfo in de groepenkast. En dan waren er twee mogelijkheden: ofwel werkte het moederbord en de bijbehorende fans goed ofwel was het moederbord stuk en werkten de 2 ventilatoren ook niet. Had je toen gevraagd wanneer ik zei dat de startknop in orde was, of de connector van de startknop en resetknop wel op de juiste pinnen waren aangesloten, dan zou de oplossing sneller zijn gekomen. Het is wel pas wanneer ik de foto met de 20 pinnen onderaan de batterij voor het aansluiten van de frontpaneel connectoren opstuurde, dat je in die richting ging verwijzen. Blijkbaar is voor een doorgewinterde technicus de onkunde van een leek op dat gebied niet altijd heel duidelijk. Maar dit is menselijk en ter goeder trouw bedoeld. Ik had de connectoren ontkoppelt omdat ik het moederbord heb gedemonteerd. Omdat ik nieuwe CPU koelpasta moest aanbrengen, maar jij dacht dat ik de frontpaneel connectoren weer goed had aangesloten na het terug plaatsen van het moederbord in de kast. Niet dus! Ik had niets genoteerd en dat was heel onverstandig van mij. De aanduiding bij de groene draad PSON# doet met denken dat deze groene draad ook verbinding maakt met het circuit van het moederbord en zo de fan in de voedingsblok doet draaien. Of denk ik mis? Of de paperclip zorgt ook voor een gesloten circuit op het mobo, maar doet enkel de fan in de PSU draaien. Is dit juist gedacht? En ja je hebt gelijk. Er zijn honderden voorbeelden van het testen van een PSU en daartussen zal wel één staan waar de paperclip op de voorzijde op 14 en 15 wordt aangesloten.
gilberto

Laatst gewijzigd door gilberto : 24 April 2019 om 13:34
  Met citaat antwoorden
Oud 24 April 2019, 14:30   #22
anoniem26138
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gilberto Bekijk bericht
....Had je toen gevraagd wanneer ik zei dat de startknop in orde was, of de connector van de startknop en resetknop wel op de juiste pinnen waren aangesloten, dan zou de oplossing sneller zijn gekomen. Het is wel pas wanneer ik de foto met de 20 pinnen onderaan de batterij voor het aansluiten van de frontpaneel connectoren opstuurde, dat je in die richting ging verwijzen. Blijkbaar is voor een doorgewinterde technicus de onkunde van een leek op dat gebied niet altijd heel duidelijk.
Ik kon niet weten hoe slecht de geprinte aanduidingen op je moederbord zijn Glazen bolletje was vuil en werd pas schoon met Photoshop, kijk maar in de bijlage bij dit bericht
Dan maar op zoek naar je moederbord manual.

Ik had hier wel een verwijzing:
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door erikdenhouter
... Ik vind het toch raar dat er geen reactie komt op de aan/uit schakelaar, maar er wel een groen LEDje brandt, dus de PSU geeft wel iets. Ik zou toch beter checken of de schakelaar goed zit. Heb je die los gehad van het MoBo ?
Je kan natuurlijk ook even de twee contactje aan het MoBo kortsluiten om te zien of er reactie is...
Wanneer ik 'denk' de frontschakelaar te moeten checken is dat in mijn hoofd vanzelfsprekend het hele circuitje vanaf de connector tot de schakelaar zelf.

Het was al opgemerkt dat er slechte aanwijzingen op dat moederbord geprint staan waardoor je ook slecht aansluit. Daar kwam ik dus pas achter na het uitlichten / beter zichtbaar maken van je foto, en daarom de tip. Op de meeste mobo's is dat aansluiten een fluitje van een cent, en bij sommigen is het zelfs een grote samengestelde plug waardoor je helemaal geen fout meer kan maken.


PSON#, is PSON, of soms PS_ON: Power Supply ON.
De paperclip maakt een verbinding in je PSU.
Bij een op het mobo aangesloten PSU wordt door het moederbord die verbinding gelegd nadat je op de frontschakelaar drukt, en er misschien aan een aantal voorwaarden is voldaan. Je overruled dat hele gebeuren met je paperclip. Het doet niet alleen de fan in de PSU draaien, maar schakelt deze volledig in, alle spanningen worden actief, ook ineens op alle andere draden van die 20 pin connector. Vandaar opletten als je dit doet.


Zo'n foto maken van je moederbord:
gooi alles wat je aan licht hebt op dat ding, behalve flits of vol zonlicht vanwege de slagschaduwen. Maar het principe is, des te meer lichtbronnen, des te makkelijker de camera er iets van kan maken. Leg b.v. het onderwerp voor het raam (met een gordijntje of zo er tussen als de zon er direct op schijnt). Desnoods extra lampen heel dichtbij.van een paar kanten. Een extra zaklantaarn kan zelfs helpen.
Maak de ondergrond van een gemiddelde helderheid, niet wit, niet zwart.

Nou, ik geloof dat we alles wel gedekt hebben
Bijgevoegde afbeelding(e)
Bestandstype: jpg Foto_wat_verbeterd.jpg‎ (169,3 KB, 4x gelezen)

Laatst gewijzigd door erikdenhouter : 24 April 2019 om 15:04
  Met citaat antwoorden
Oud 25 April 2019, 00:10   #23
anoniem44990
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard Elco's solderen op mobo Transcend ts-asp3

Je hebt volkomen gelijk wat betreft de onduidelijkheid van de foto. En gelukkig beschik je over het dure programma Photoshop, zodat je meer duidelijkheid kreeg over de frontpaneel connectors die aangesloten zijn op het moederbord. Want onmiddellijk wanneer ik die twee rode pijlen zag die je had geplaatst bij de contacten 18 en 20,gaf mij te verstaan dat daar de startconnector genaamd POWER SW moest worden aangesloten. Nu was ik zeker overtuigd dat dit de goede aansluiting was voor de startknop op het frontpaneel. De computer dateert van 2001,dus 18 jaar oud en zoals je schrijft en mij dus bijleert over de vooruitgang zijn de connectoren veel beter geworden.
Ik vind het toch raar dat er geen reactie komt op de aan/uit schakelaar, maar er wel een groen LEDje brandt, dus de PSU geeft wel iets. Ik zou toch beter checken of de schakelaar goed zit. Heb je die los gehad van het MoBo ?Het is wel een beetje verwarrend voor mij als je schrijft dat de PSU wel iets heeft, terwijl de mobo volledig onder spanning staat. Of is dit niet zo?Wanneer ik 'denk' de frontschakelaar te moeten checken is dat in mijn hoofd vanzelfsprekend het hele circuitje vanaf de connector tot de schakelaar zelfEn zo kan ik als leek met weinig technische know how niet denken. ik schrijf dit zo neer om u duidelijk te maken dat ik niet altijd goed uw hulpzinnen begrijp. Nu pas merk ik dat je de schakelaar van het MoBo bedoelde. Ook omdat je nu schrijft dat het tegenwoordig een volledige schakelaar is op het systeembord, in de plaats van de verschillende connectortjes en draden van het frontpaneel. Doch de vermelding schakelaar los gehaald van het MoBo was voor mij verwarrend omdat ik het steeds had over de connectortjes die op de 20 pinnen moeten worden geschoven. Dit bedoel is dus met de onkunde van de leek die de specialist op dit vlak soms niet even snel kan volgen. Maar ik ben uitstekend door u geholpen, alleen zou ik er nooit aan beginnen. Alleen blijf ik nieuwsgierig hoe je met de twee contactjes van het MoBo een kortsluiting maakt. Graag uw antwoord hierop. Dit is het laatste wat ik nog wil weten dan stop ik ermee.
gilberto

Laatst gewijzigd door gilberto : 25 April 2019 om 00:13
  Met citaat antwoorden
Oud 25 April 2019, 11:05   #24
anoniem26138
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

Je bent niet best in quoten ? Als je onder een bericht op 'quote' klikt, krijg je de mogelijkheid om de voor jou te quoten tekst boven het bericht te plaatsen, in die grijze quote vlakken zoals bij mij (Quote= citaat). Gewoon het overbodige uit de tekst wissen, en (belangrijk) de quote tags ( [ quote ] en [ /quote ] ) rond de tekst laten staan !
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gilberto Bekijk bericht
Je hebt volkomen gelijk wat betreft de onduidelijkheid van de foto. En gelukkig beschik je over het dure programma Photoshop, zodat je meer duidelijkheid kreeg over de frontpaneel connectors die aangesloten zijn op het moederbord.....
Mijn Photoshop (Elements 2) is ook uit 2001. en kreeg ik gratis bij een negatiefscanner. Ik ben er altijd blij mee geweest
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gilberto Bekijk bericht
....Het is wel een beetje verwarrend voor mij als je schrijft dat de PSU wel iets heeft, terwijl de mobo volledig onder spanning staat. Of is dit niet zo?
Nee, als de PSU niet draait staat er (zover ik weet) maar op één van de draden spanning, net dat wat nodig is om het moederbord de PSU te laten aan- of uitschakelen. De andere draden (5V en 12V bijvoorbeeld) voeren dan geen spanning, want anders zouden b.v. je schijven gaan draaien.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gilberto Bekijk bericht
.....En zo kan ik als leek met weinig technische know how niet denken. ik schrijf dit zo neer om u duidelijk te maken dat ik niet altijd goed uw hulpzinnen begrijp. Nu pas merk ik dat je de schakelaar van het MoBo bedoelde. Ook omdat je nu schrijft dat het tegenwoordig een volledige schakelaar is op het systeembord, in de plaats van de verschillende connectortjes en draden van het frontpaneel......
Tegenwoordig heb je connector blokken die alle aansluitingen in één blok laten loshalen, dus 20 draden tegelijk, en niet die losse blokjes met maar twee draadjes.
Die losse blokjes van 2 draden op een grote aansluiting van 20 zijn er om de kast flexibeler te maken, zodat die kast voor meerdere moederborden kan worden gebruikt. Zodra je je vastlegt op één soort blok van 20 aansluitingen leg je ook min of meer vast aan de fabrikant van het mobo. Er is bij die fabrikanten nog geen duidelijke norm voor die connector.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gilberto Bekijk bericht
.... Alleen blijf ik nieuwsgierig hoe je met de twee contactjes van het MoBo een kortsluiting maakt. Graag uw antwoord hierop.
Dat Power_SW stekkertje zit op twee pinnetjes van die 20-pin connector, pin 18 en 20. Die twee draadjes lopen naar je frontschakelaar (aan/uit drukschakelaar op het front van de kast), en zitten aan die schakelaar gesoldeerd. Meer niet, er zitten op pin 18 en 20 verder geen verbindingen naar andere dingen in dat front, alleen twee draadjes naar de schakelaar.
Wat doet een schakelaar ? Die verbindt de twee draadjes even zodra je op de knop drukt.
Wil je nu de schakelaar op het front 'overrulen' om te testen of daar misschien een probleem zit waarom de PC niet wil starten (zoals jij ervaarde), dan kan je als alternatief circuit de pinnen 18 en 20 lostrekken (connectortje er af), en voorzichtig met b.v. een schroevendraaier (of liever een ander schakelaartje met connectortje) die twee pinnen 18 en 20 met elkaar verbinden (wij noemen dat 'kortsluiten'....) om te zien of de PC dan wél start.
  Met citaat antwoorden
Oud 26 April 2019, 15:42   #25
anoniem44990
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gilberto Bekijk bericht
Nee, als de PSU niet draait staat er (zover ik weet) maar op één van de draden spanning, net dat wat nodig is om het moederbord de PSU te laten aan- of uitschakelen. De andere draden (5V en 12V bijvoorbeeld) voeren dan geen spanning, want anders zouden b.v. je schijven gaan draaien.

Oké. Ik klikte steeds bovenaan op een kruisje om daarna de Code tekens voor en achteraan de citaat te plaatsen. Ik had totaal geen benul wat quote betekende onderaan het bericht. Ik zal dus uw richtlijnen opvolgen. Ik denk toch dat de negatieve scanner uit 2001 redelijk duur zal zijn geweest, als je gratis het programma Photoshop erbij kreeg.
Nee, als de PSU niet draait staat er (zover ik weet) maar op één van de draden spanning, net dat wat nodig is om het moederbord de PSU te laten aan- of uitschakelen. De andere draden (5V en 12V bijvoorbeeld) voeren dan geen spanning, want anders zouden b.v. je schijven gaan draaien.
Mag ik vragen of je een leraar bent die computerlessen heeft over de techniek en werking van pc's ?Jouw kennis reikt veel verder dan de forum helpers waarmee ik in het verleden contact heb mee gehad.
Ja een ander schakelaartje met connectortje vind je niet zo gauw, en met een fijn schroevendraaiertje lukt het misschien wel maar vind ik toch riskant. Want eerlijk gezegd de benaming "kortsluiten" klinkt toch gevaarlijk en wordt veel vermeld bij defekte apparaten als oorzaak.
Kan ik er van afgaan nu de beide fans draaien als ik de startknop indruk, wanneer ik de video kaart of geluidskaart terug inplug in de agp connector en pci connector deze geen problemen zullen ondervinden?
gilberto

Laatst gewijzigd door gilberto : 26 April 2019 om 15:46 Reden: Het is voor mij een rare manier van werken met de grijze vlakken en quote tekens.
  Met citaat antwoorden
Oud 26 April 2019, 15:56   #26
anoniem44990
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard Elco's solderen op mobo Transcend ts-asp3

Het is een heel andere manier van werken om de teksten als citaat met quote op te slaan. Ik kan begrijpen dat een forum helper eerst de zinnen die hij als citaat wilt aanduiden uit het toegestuurde bericht haalt en dan verstuurd om daarna de citaat zinnen van de quote tekens te voorzien. Maar ik moet eerst de citaat van jouw antwoord versturen en op quote onderaan klikken en dan de citaat alleen laten staan en de overige tekst verwijderen en opnieuw versturen. Maar dan moet je weer op bewerken klikken en de rest van de tekst erbij voegen. Natuurlijk copiëer ik mijn bericht altijd eerst en plak het in wordpad. Maar in mijn situatie als topic vrager is het omslachtig werken. Ik heb telkenmale moeten proberen voor het lukte.
gilberto

Laatst gewijzigd door gilberto : 26 April 2019 om 16:38 Reden: Het niet begrijpen van quote toepassen
  Met citaat antwoorden
Oud 26 April 2019, 19:37   #27
anoniem26138
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

Niet zo vleien graag, teveel credit er zijn of waren genoeg forumleden die die kennis hebben, maar je hebt ze blijkbaar niet gevonden.

Citaat:
Kan ik er van afgaan nu de beide fans draaien als ik de startknop indruk, wanneer ik de video kaart of geluidskaart terug inplug in de agp connector en pci connector deze geen problemen zullen ondervinden?
Dat is voor de glazen bol....

(zo ziet de tekst er uit met quote tags. Niks opslaan of rare handelingen)
Bijgevoegde afbeelding(e)
Bestandstype: jpg Quote-tags.jpg‎ (170,5 KB, 2x gelezen)
  Met citaat antwoorden
Oud 28 April 2019, 12:44   #28
anoniem26138
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

Ik maakte hier zo'n foutje:
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door erikdenhouter Bekijk bericht
Bij die connector:
* in de elektronica, zodra je NC ziet, betekent dat 'Not Connected', ofwel 'niet aangesloten', ongebruikt dus.
Dat is niet helemaal waar... Je kan als 'Not Connected' zien bij connectors, of bij b.v. een chip aansluiting, maar bij een relais betekent het iets anders als het bij twee contacten staat. Dan betekent het Normally Closed, ofwel dat deze twee contacten gesloten zijn (ze maken contact) wanneer het relais in rust is, dus er geen stroom door de spoel loopt.

Even proberen volledig te zijn
  Met citaat antwoorden
Oud 29 April 2019, 10:51   #29
anoniem44990
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard Elco's solderen op mobo Transcend ts-asp3

Oké. Ik zal dit niet meer doen, maar men mag toch zijn bewondering uitdrukken voor bepaalde prestaties, die een uitstekende kennis weergeven over techniek en electronica. Toen ik NC zag staan dacht ik aan "neutrale connectie",maar dat is niet juist. Ik weet alleen dat een relais een elektrisch onderdeel is, dat dient voor de inschakeling van een verwarmingstoestel of een of meer componenten van een elektrisch apparaat.Alleen weet ik als leek dat een gesloten schakeling betekent dat het circuit wordt gesloten zodat er stroom kan doorlopen. Hier lees ik het tegenovergestelde.Relais is gesloten in rusttoestand,terwijl er geen stroom doorloopt.
Ik heb de jumper verplaatst en de cmos gewist door pin 1 en pin 2 kort te sluiten. De fabrieksinstellingen staan dus terug op de escd.Vermits de data van de lijst op de escd niet meer overeenkomt met de data op de MBR, zal de pc waarschijnlijk niet meer opstarten.
Of toch wel, en de data van de MBR opnieuw overschrijven en opslaan op de escd lijst.
Wat denk jij?
gilberto.
  Met citaat antwoorden
Oud 29 April 2019, 21:09   #30
anoniem14945
Guest
 
Berichten: n/a
Standaard

De mbr staat er wel los van. Die staat op de harde schijf. Als alleen de mbr corrupt is, moet je op z'n minst wel nog in de bios/uefi moeten kunnen komen en kunnen opstarten vanaf een extern medium.
  Met citaat antwoorden
Antwoord

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 18:27.


Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.