Belangrijk: ComputerIdee Forum Huisregels | Wachtwoord vergeten?

Ga terug   Computer Idee Forum > Hardware > Onderdelen

Notices

Antwoord
 
Discussietools Weergave
Oud 13 May 2018, 15:13   #1
rainbowniagara
 
Geregistreerd: 2 December 2009
Berichten: 234
Standaard MacBook

Hoi

Ik zie af en toe een vervanging keyboard voor wanneer de jouwe stuk is.
Als je een qwerty keyboard hebt, kan je dan een azerty keyboard insteken van het zelfde model van MacBook en zo configureren of moet het echt hetzelfde keyboard blijven?
rainbowniagara is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 May 2018, 18:55   #2
FooBar
 
FooBar's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 May 2005
Locatie: Elders
Berichten: 14.098
Standaard

Ik neem aan dat je onder MacOS de toetsenbordtaal mag instellen. Als dat zo is (ga dat zelf eerst even na! (en of er dan andere letters geproduceerd worden als dat op het toetsenbord staan)), zou je ook een Azerty toetsenbord kunnen steken.
FooBar is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 May 2018, 19:53   #3
erikdenhouter
 
erikdenhouter's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 14 July 2007
Locatie: Rotterdam
Berichten: 17.956
Standaard

Denk dat het wel kan.
Een letter wordt bepaald door de code die het toetsenbord afgeeft, en daarbij maakt het niet uit wat de fysieke positie van die letter is.

Daarbij nog gedacht dat het voor de fabrikant geen doen zou zijn om voor elk toetsenbord-layout een softwarewijziging toe te passen, anders dan het stuurprogramma wat n.a.v. het hardware ID van het toetsenbord wordt gebruikt.
erikdenhouter is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 May 2018, 22:24   #4
Niekie30
 
Niekie30's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 31 December 2009
Locatie: Westland
Berichten: 15.726
Standaard

In Windows moet je in elk geval wel Taal en TB aanpassen, als je er een Azerty tb aan hangt.
Ik installeer af en toe een Belgische laptop of pc en het is altijd even opletten.

Niek
__________________
I don't need google. My wife knows everything.
Niekie30 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 May 2018, 06:03   #5
rainbowniagara
 
Geregistreerd: 2 December 2009
Berichten: 234
Standaard

Voor Windows is het dus niet onmogelijk. Dat is al goed om weten. Iemand ervaring met een Mac?
rainbowniagara is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 May 2018, 12:20   #6
rainbowniagara
 
Geregistreerd: 2 December 2009
Berichten: 234
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door FooBar Bekijk bericht
Ik neem aan dat je onder MacOS de toetsenbordtaal mag instellen. Als dat zo is (ga dat zelf eerst even na! (en of er dan andere letters geproduceerd worden als dat op het toetsenbord staan)), zou je ook een Azerty toetsenbord kunnen steken.
En als je de toetsenbordtaal hebt aangepast in de macbook en je koopt een cover om over het qwerty klavier te plakken (ik geloof dat ik dit al eens heb zien passeren), zou dit werken?
rainbowniagara is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 May 2018, 13:53   #7
erikdenhouter
 
erikdenhouter's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 14 July 2007
Locatie: Rotterdam
Berichten: 17.956
Standaard

Ja wij zijn weer koppig met de ervaring met Windows maar je kan daar natuurlijk niet zo veel mee.

Wat zoekend zag ik veel mensen die er problemen mee hadden, en als oplossingen een overlay (kunststof matje over alle toetsen) gebruikten, of toetsen fysiek wisselden, maar die hadden allemaal niet het keyboard gewisseld, maar wilden op hun oude keyboard in een andere layout typen.

Volgens dit artikel kan dat softwarematig:
https://www.iculture.nl/tips/qwerty-...bord-wisselen/

Dan zal je ook wel een ander keyboard kunnen plaatsen, en op dezelfde manier de lay-out wisselen.

Maar ja, geen ervaring, dat geef ik toe.

In bericht #6 heeft iemand een nieuw keyboard gekocht, en ik lees geen klagen daarover:
https://www.9lives.be/forum/apple/84...zerty-mac.html


En dan echt buiten je vraag om heb ik nog links gevonden die spreken van de ongemakken van een AZERTY keyboard. Hou je daar rekening mee ? Een simpele punt moet via de Shift toets, en elk getal ook...
https://www.thelocal.fr/20160120/wha...rench-keyboard
https://www.engadget.com/2016/01/22/...erty-keyboard/

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rainbowniagara Bekijk bericht
En als je de toetsenbordtaal hebt aangepast in de macbook en je koopt een cover om over het qwerty klavier te plakken (ik geloof dat ik dit al eens heb zien passeren), zou dit werken?
Ik lees (iets te laat) dat AZERTY eigenlijk is wat je wil ? Ik had eerder foutief de indruk dat je er goedkoper mee was om het te moeten vervangen.
.

Laatst gewijzigd door erikdenhouter : 14 May 2018 om 14:03
erikdenhouter is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 May 2018, 17:37   #8
FooBar
 
FooBar's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 21 May 2005
Locatie: Elders
Berichten: 14.098
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rainbowniagara Bekijk bericht
En als je de toetsenbordtaal hebt aangepast in de macbook en je koopt een cover om over het qwerty klavier te plakken (ik geloof dat ik dit al eens heb zien passeren), zou dit werken?
Kom je snel genoeg achter: stel de gewenste toetsenbordtaal in en kijk of de letters dan voor jou op de juiste plek zit. Dus bijvoorbeeld als je op de Q drukt dat er dan een A op het beeld verschijnt. Als dat zo is, kun je er zeker een cover overheen plakken.

Toetsen wisselen (als dat al kan bij een Macbook) lijkt me geen optie, omdat ook combinaties van leestekens anders zijn.
FooBar is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 May 2018, 18:06   #9
erikdenhouter
 
erikdenhouter's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 14 July 2007
Locatie: Rotterdam
Berichten: 17.956
Standaard

Heel veel anders zelfs.

http://kbcovers.com/french-azerty-keyboard-cover/

Kan je checken of die toetsen zo gaan worden.

In bericht #14 zie je een foto:
https://translate.google.nl/translat...ml&prev=search

Er is trouwens ook nog een verschil tussen een Franse en een Belgisch AZERTY indeling.
.

Laatst gewijzigd door erikdenhouter : 14 May 2018 om 21:57
erikdenhouter is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 May 2018, 06:22   #10
rainbowniagara
 
Geregistreerd: 2 December 2009
Berichten: 234
Standaard

Bedankt voor de tips. Deze zal ik eens nakijken
rainbowniagara is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 18:18.


Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.