Computer Idee Forum

Computer Idee Forum (http://forum.computeridee.nl/index.php)
-   Windows 10 (http://forum.computeridee.nl/forumdisplay.php?f=163)
-   -   foute weergave mapgrootte (http://forum.computeridee.nl/showthread.php?t=80023)

anoniem17266 2 October 2015 21:17

foute weergave mapgrootte
 
1 Bijlage(n)
Ik heb een map op een extra partitie (D-schijf) met daarin mijn foto's en films.
Als ik in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op eigenschappen van deze map klik, zie ik dat de bestandsgrootte 88 GB is. Dat zal ook zo ongeveer kloppen.
Als ik echter in de Verkenner op "deze PC" ga staan, geeft hij aan dat de D-schijf in totaliteit 151 GB van de 164 GB in gebruik heeft. (zie screenshot)

Buiten de map met foto's en films heeft de D-schijf nog maar twee andere mappen/bestanden welke gezamenlijk niet groter zijn dan 1.3 MB. In totaal hoort er dus maar maximaal 89 GB op deze schijf te staan.

Kan iemand mij vertellen waarom dit verschil aangegeven wordt?
Kan het iets te maken hebben met zgn. verborgen bestanden?
Ik heb Windows 10

anoniem46701 2 October 2015 21:50

er moet iets verborgens in zitten, dat lijkt wel helder.
ga verkenner, tabblad beeld, map- en zoekopties, tabblad weergave
zet weergave van verborgen en systeembestanden aan (2 vinkjes)
daarna weet je of er door windows verborgen spul op staat.

anoniem17266 2 October 2015 22:28

1 Bijlage(n)
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door falstring (Bericht 668083)
er moet iets verborgens in zitten, dat lijkt wel helder.
ga verkenner, tabblad beeld, map- en zoekopties, tabblad weergave
zet weergave van verborgen en systeembestanden aan (2 vinkjes)
daarna weet je of er door windows verborgen spul op staat.

Er kwam nu een (half zichtbare/doorzichtige $Recyclebin te voorschijn en nog wat mappen met vreemde lange namen.
Deze mappen zijn ieder slechts 126 MB groot dus dat zal t probleem niet zijn?
Zie screenshot...

Andere bijkomstigheid is dat als ik een map uit mijn foto/videomap wil verwijderen, ik de melding krijg dat ik geen administrator machtigingen heb.
Ik ben echter de enige gebruiker van de PC. Wel kan ik de inhoud van de map verwijderen, maar de map zelf dus niet. Ik weet niet of deze problemen met elkaar te maken hebben of niet?

anoniem42071 3 October 2015 12:53

Is de prullenbak op C: al leeg gemikt?

Niek

anoniem26138 3 October 2015 14:25

Als je Treesize gebruikt zie je vrijwel direct waar de verbruikte ruimte in zit.

Het zullen je Herstelpunten en de Prullenbak wel weer zijn ?

anoniem17266 3 October 2015 18:58

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door erikdenhouter (Bericht 668094)
Als je Treesize gebruikt zie je vrijwel direct waar de verbruikte ruimte in zit.

Het zullen je Herstelpunten en de Prullenbak wel weer zijn ?

No result:
Treesize geeft bij de partitie D: aan dat de map met foto's 151 G bevat.
Als ik treesize op de map met foto's/video's toepas, geeft hij 88GB aan...

Ik weet t niet meer...? Kan t iets met gedeelde bestanden te maken hebben?

anoniem26138 3 October 2015 21:38

Het delen van bestanden heeft hier volgens mij niets mee te maken.

Vreemd dat Treesize verschillende getallen geeft.


Al een schijfcontrole geprobeerd ?

Rechtsklik de partitie, en kies 'Eigenschappen - Extra - Dit volume op fouten controleren'. In het vervolgvenster twee vinkjes zetten en OK's.

Waarschijnlijk moet je de schijfcontrole starten door je computer te herstarten, en ben je hem hiervoor een uurtje kwijt.
Het resultaat van de controle is ergens in de logboeken te vinden, maar is soms wat lastig:
http://www.sevenforums.com/tutorials...iewer-log.html
Het gaat (als je moet herstarten om de controle te doen) om een ingang in het logboek met 'wininit', en ergens te vinden op het tijdstip van herstarten NA de controle, of gebruik de zoekfunctie.

Let wel, eigenlijk is het het veiligst om eerst een backup van die bestanden te hebben.

anoniem14945 4 October 2015 00:06

Heb je Treesize als Administrator uitgevoerd?

anoniem17266 4 October 2015 16:31

't is opgelost:
Ik heb de map naar een andere partitie gekopieerd, vervolgens de D-schijf geformatteerd en toen weer alles teruggezet.
Denk dat 't te maken had met een bug in Windows 10?
Iig bedankt allemaal...

anoniem13673 5 October 2015 09:12

Het zou ook kunnen dat je naar de voorbeeldjes zit te zoeken. Windows zal na verloop van tijd previews van je foto's gaan aanmaken, en die worden in een verborgen mapje bij je foto's opgeslagen. Dat kan na verloop van tijd best wat ruimte in beslag gaan nemen.


Merk ook op dat het vaak zo is dat de ruimte die een set bestanden op schijf inneemt, niet exact overeenkomt met de optelsom van elk individueel bestand. Dat komt omdat je schijf in vakjes is verdeeld, die sectoren worden genoemd. Die zijn bijna altijd 512 bytes groot (0,5 kB) en dat betekent dat zelfs als je een bestand hebt van maar één byte, het op schijf altijd minimaal 512 bytes in beslag neemt – één sector. Binnen een sector mag immers maar één bestand, of een deel van één bestand, opgeslagen worden.
Oftewel, bij het opslaan van bestanden wordt de echte grootte altijd naar boven afgerond op de eerste halve kB. Bij een paar hele grote bestanden is dat geen probleem, maar als je heel veel kleinere bestanden hebt, zoals foto's, dan kan dat uiteindelijk ook een merkbaar verschil opleveren.


Dat kan kloppen met waarom je het nu opgelost lijkt te hebben – door je foto's rond te kopiëren heb je de voorbeeldjes niet meegenomen (die selecteer je immers niet bij het kopiëren). Als je na verloop van tijd weer zo'n verschil gaat zien, dan zal dit het waarschijnlijk zijn.

anoniem26138 5 October 2015 10:16

88 of 151 GB zal niet het verschil in voorvertoningen uit kunnen maken.

De sectorgrootte is trouwens in de loop der jaren voor nieuwere schijven verlegd naar 4096 bytes (4K sector schijven genoemd), omdat de schijven groter werden, en de adressering het niet meer haalde. Alleen in de overgang er naar wordt er op een logisch vlak nog gewerkt met 512 bytes voor compatibiliteit.
Rechtsklik maar op een snelkoppeling (als voorbeeld voor een klein bestand) en onder zijn 'Eigenschappen - tab Algemeen' zie je dat het 1 KB groot is, maar wel 4KB op schijf inneemt.


Ik zou wel voor de zekerheid die schijfcontrole nog uitvoeren mocht je dat nog niet gedaan hebben.
.

anoniem17266 5 October 2015 18:46

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door erikdenhouter (Bericht 668124)
88 of 151 GB zal niet het verschil in voorvertoningen uit kunnen maken.

De sectorgrootte is trouwens in de loop der jaren voor nieuwere schijven verlegd naar 4096 bytes (4K sector schijven genoemd), omdat de schijven groter werden, en de adressering het niet meer haalde. Alleen in de overgang er naar wordt er op een logisch vlak nog gewerkt met 512 bytes voor compatibiliteit.
Rechtsklik maar op een snelkoppeling (als voorbeeld voor een klein bestand) en onder zijn 'Eigenschappen - tab Algemeen' zie je dat het 1 KB groot is, maar wel 4KB op schijf inneemt.


Ik zou wel voor de zekerheid die schijfcontrole nog uitvoeren mocht je dat nog niet gedaan hebben.
.

Ja, heb ik gedaan..."geen fouten gevonden"
Is het normaal dat schijfcontrole dit binnen de 6 seconden heft gechecked?

anoniem54435 5 October 2015 19:18

Nee je moet de volledige versie ,dus niet de snelle versie gebruiken.

anoniem17266 5 October 2015 19:26

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Desperado (Bericht 668127)
Nee je moet de volledige versie ,dus niet de snelle versie gebruiken.

mmm... die lijkt er niet op te zitten.
Waar kan ik die uitgebreide versie vinden?

anoniem26138 5 October 2015 20:59

1 Bijlage(n)
De twee vinkjes in het vervolgvenster gezet ?
Bijlage 18619

anoniem54435 5 October 2015 21:44

Hier dus geen vinkje zetten

Bij de Error Scan tab no.4

http://www.hdtune.com/



Bijlage 18620

anoniem42071 5 October 2015 21:47

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Desperado (Bericht 668133)
Hier dus geen vinkje zetten

Bij de Error Scan tab no.4

http://www.hdtune.com/



Bijlage 18620

Desp. HDtune was nog niet genoemd in de discussie, dus dit wordt verwarrend voor de vraagsteller.
Erik vroeg om een schijfcontrole via Windows en legde dat uit.

Niek

anoniem54435 5 October 2015 21:55

Ik zou toch maar een HD Tune Scan uitvoeren. ;)

anoniem26138 5 October 2015 22:41

Mijn originele vraag om een schijfcontrole was om ook gelijk fouten in het bestandssysteem te repareren. Soms 'reclaimt' Windows schijfcontrole zo ineens een partij niet-toegewezen ruimte, meestal veroorzaakt (of altijd) door fouten in het bestandssysteem.
Maar omdat er nu al geformatteerd is is dat bestandssysteem al uit het niets opnieuw opgebouwd, dus hoeft er niet meer gerepareerd te worden, TENZIJ de grote fout veroorzaakt werd door één of meer beschadigde sectoren. En dan kan je beter Windows schijfcontrole gebruiken, dan wordt het nog als beschadigd opzij gezet. Bij HDTune wordt zover ik weet niet gerepareerd, en HDTune doet al helemaal niets met het logische bestandssysteem (de inrichting van de ruimte), die ziet het niet eens.

In het Windows log kan je dan zien of er iets beschadigd gevonden werd.

anoniem42071 5 October 2015 23:12

Toch is HDTune wel "strenger" van die Windows Schijfcontrole.
Ik heb een paar keer meegemaakt dat het log van Windows aangaf geen fouten te vinden, waarna een controle met HDTune (vooral van de smart gegevens een aantal behoorlijke warnings liet zien.
Maar ik ben volledig met eens dat HDTune niets "hersteld"

Niek

anoniem26138 6 October 2015 00:07

Ja de SMART gegevens doet een Windows schijfcontrole niet, maar Windows zelf kan wel SMART alerts geven. SMART is overigens niet voor een partitie, dat zijn gegevens van de hele schijf, ook (en daar is SMART goed in) de statistische gegevens waarmee je op een gegeven moment kan aannemen dat je in 'geleende tijd' leeft met dat ding omdat hij statistisch gezien al kapot zou kunnen zijn.

Dit soort controles is bij problemen een kwestie van en-en; wat de ene je niet vertelt kan de ander je misschien. Het totaal plaatje geeft je meer zekerheid.
Ja, ik zou ook SMART uitlezen, maar dan via Speedfan omdat ik dat gewend ben, maar het is net de vraag hoe ver je wil gaan, want het ging in dit geval om een verkeerde weergave van de vrije ruimte, niet om corrupte bestanden.
Neemt niet weg dat het in het uiterste geval best veroorzaakt kan zijn geweest in één rotte sector.

anoniem17266 6 October 2015 19:26

1 Bijlage(n)
Zoals gezegd kan ik geen twee vinkjes zetten.
De lay-out van de schijfcontrole (zoals hiervoor aangegeven) ziet er dan ook anders uit als in het eerder gegeven voorbeeld.
Ik draai op Windows 10 (zie bijlage)

anoniem26138 6 October 2015 22:37

Inderdaad heeft MS weer een verandering van schijfcontrole bij Windows 8 ingevoerd. Er wordt met regelmaat aan onderhoud gedaan, waaronder de diskcontrole:
http://www.eightforums.com/tutorials...ndows-8-a.html


Als je in dat venster op 'scannen' klikt, gaat het dan niet van start ?

Anders kan je ook nog in een prompt (met Administratieve rechten gestart) de nog steeds geldende opdracht geven:
Code:

chkdsk  D:  /R
(D: is je stationsletter)

Maar gezien de melding in dat scherm dat een controle niet nodig is, hoef je niet echt een uitslag met fouten te verwachten.

HDTune zou ik (daarom) nog wel proberen.

anoniem17266 7 October 2015 11:38

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door erikdenhouter (Bericht 668156)
Inderdaad heeft MS weer een verandering van schijfcontrole bij Windows 8 ingevoerd. Er wordt met regelmaat aan onderhoud gedaan, waaronder de diskcontrole:
http://www.eightforums.com/tutorials...ndows-8-a.html


Als je in dat venster op 'scannen' klikt, gaat het dan niet van start ?

Anders kan je ook nog in een prompt (met Administratieve rechten gestart) de nog steeds geldende opdracht geven:
Code:

chkdsk  D:  /R
(D: is je stationsletter)

Maar gezien de melding in dat scherm dat een controle niet nodig is, hoef je niet echt een uitslag met fouten te verwachten.

HDTune zou ik (daarom) nog wel proberen.

Heb HDTune ook uitgevoerd; deze geeft geen fouten aan bij het scannen. Hij kan overigens alleen maar de gehee HD scannen en geen afzonderlijke partitie. Maar zoals gezegt; geen fouten aangetroffen en omdat ik de D-schijf heb geformateerd, werkt alles nu ook weer prima.

Bedankt allemaal...

anoniem26138 7 October 2015 17:56

Houden zo, en succes.

anoniem54435 7 October 2015 18:09

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door jeronimo33 (Bericht 668163)
Heb HDTune ook uitgevoerd; deze geeft geen fouten aan bij het scannen. Hij kan overigens alleen maar de gehee HD scannen en geen afzonderlijke partitie. Maar zoals gezegt; geen fouten aangetroffen en omdat ik de D-schijf heb geformateerd, werkt alles nu ook weer prima.

Bedankt allemaal...

Als D een partitie is??? [ dus geen aparte schijf ] heeft HD Tune ook daar zijn werk gedaan.

anoniem26138 7 October 2015 19:34

Dat klopt, en weet jeronimo33 ook. Hdtune test het oppervlak van de hele schijf zonder de grenzen van de partities te kennen.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:23.

Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.