Computer Idee Forum

Computer Idee Forum (http://forum.computeridee.nl/index.php)
-   Verschil van mening vanuit threads (http://forum.computeridee.nl/forumdisplay.php?f=157)
-   -   PC op stopcontact zonder randaarde ? (http://forum.computeridee.nl/showthread.php?t=71094)

anoniem26536 11 October 2011 23:26

PC op stopcontact zonder randaarde ?
 
Waarom zouden computeronderdelen, behalve de voeding, daarom kwetsbaar zijn ?
Ze maken toch geen deel uit van het 230 Volt circuit ?

Kan iemand dat uitleggen ?

Aardlekbeveiliging : http://www.et-installateur.nl/vaktec...omaardlek.html

anoniem42071 11 October 2011 23:39

Ricky. Ooit had ik een Commodore Amiga en als die niet op een geaard stopcontact stond en wel uitgeschakeld, dan stond er 150 Volt (iets van wissel stroom? of iets anders op het chassis). Je hoefde dan ook geen printer aan te sluiten of zo want goede kans dat het ding er mee kapte.
Ik weet dat de pc's van tegenwoordig er veel beter tegen kunnen, want mijn hele installatie is niet geaard, maar door de vreemde problemen die TS meldt zou er één bij van de aangesloten apparaten mogelijk toch iets fout kunnen zijn, waardoor wel of geen aarde een rol zou kunnen spelen.

Het is ook een beetje het "uitsluiten" van andere oorzaken in dit geval.

Niek

anoniem14733 11 October 2011 23:54

Een commodore is natuurlijk wel antiek. Maar het verhaal gaat nog steeds op.
Kijk maar bij systemen met de huidige soort voedingen die er zijn. Zet je het knopje aan de achterkant niet om, dan heeft niet alleen de voeding spanning, maar die geeft ook weer een gedeeltelijke (zij het lage) spanning door aan het moederbord want daar brandt in de meeste gevallen wel een ledje.

Gebruik je de standby stand is het nog wat meer spanning.

Ook bij lagere spanningen kan er lekspanning optreden, die kan zich dan opbouwen en dat kan leuke klappen geven als je de kast aanraakt of schadelijk zijn voor aangesloten randapparatuur.
Lekspanning maar ook statische elektriciteit is al voldoende om je geheugenmodules naar de moer de helpen als het ermee in aanraking komt.

Nu komt zo'n situatie niet meer zo vaak voor, maar dat is niet hetzelfde als nooit. Dus het is altijd beter om geaarde stopcontacten te gebruiken.

anoniem22217 12 October 2011 07:50

1 Bijlage(n)
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door ricky1 (Bericht 584785)
Waarom zouden computeronderdelen, behalve de voeding, daarom kwetsbaar zijn ?
Ze maken toch geen deel uit van het 230 Volt circuit ?

Kan iemand dat uitleggen ?

Aardlekbeveiliging : http://www.et-installateur.nl/vaktec...omaardlek.html

Pardon?? Waar komt de stroom voor de Computer dan uit, uit de kraan??

http://www.bouweenpc.nl/artikel/19

In principe maakt het zelfs deel uit van van het 50 kV hoogspanningsnet
Plaatje:

anoniem13187 12 October 2011 13:43

Het zal best nuttig kunnen zijn ,,de pc op een geaarde wandcontactdoos ,maar bij de meeste mensen zal de pc toch op een wandcontactdoos zitten zonder aarde ,want in een normale woon of slaapkamer zitten zulke wandcontactdozen niet.

anoniem42071 12 October 2011 13:48

Klopt Animal. Echter vanaf ongeveer 1997 (ik kan er een paar jaar naast zitten) is een installateur verplicht om in nieuwe woningen alles van randaarde te voorzien. Dus over een jaar of 100 heb je weinig woningen meer zonder randaarde.:-)

Niek

anoniem14733 12 October 2011 14:02

Correct, het is al de nodige jaren bij nieuwbouw wettelijk verplicht.
Bij grotere renovaties (normaliter bij woningverenigingen verplicht na 20 of 25 jaar dacht ik) wordt het vaak ook aangepast, maar niet altijd.

Dus inderdaad hebben veel mensen de pc er ook niet op zitten, daarom gaf ik ook aan dat dit soort storingen nog maar weinig voor kwam, anders hoorde je het wel veel meer. Maar het komt nog wel voor, alleen sporadisch. Althans met pc's.:)

Bij ons in huis was een groep vrij, daar hebben we dus zelf gewoon fijn een aansluiting gemaakt met aarde voor de pc en randapparatuur en voor de airco.
Alhoewel laatstgenoemde niet meer gebruikt is omdat de fresco (of hoe heet die zooi) niet meer werkt of op is. Was zo'n goedkope Xilverline met knelkoppelingen, dus tja... die moet ik nog eens demonteren en dan wegdoen ofzo. Een monteur met nieuwe vloeistof laten komen is vermoedelijk even duur als een nieuwe airco.:(

dutch-online 12 October 2011 14:34

Een monteur met nieuwe vloeistof laten komen

Dat zal al een probleem zijn

Freon als koelvloeistof ??? Moeten de installaties nu regelmatig gekeurd worden .

En alle Freon + verbruik wordt nauwkeurig geregistreerd

anoniem13673 12 October 2011 17:53

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Animal (Bericht 584829)
Het zal best nuttig kunnen zijn ,,de pc op een geaarde wandcontactdoos ,maar bij de meeste mensen zal de pc toch op een wandcontactdoos zitten zonder aarde ,want in een normale woon of slaapkamer zitten zulke wandcontactdozen niet.

En toch heeft dat nut - bijvoorbeeld voor de oude IDE kabels. In een 80-aderige kabel is de helft daarvan bedoeld voor "ground" - oftewel aarde, waardoor de kabel veel minder gevoelig was voor fouten vanwege interferentie. En zo zijn er meer voorbeelden van aansluitingen die ervan uitgaan dat er een geaarde verbinding bij zit.

anoniem17857 12 October 2011 19:33

wat johnl al zegt zijn secundair de massa's of minnen aan het chassis oftewel aarde gelegd. ook de overspanningsbeveiliging die in sommige pc voedingen zitten werken alleen met een goede aarde.ook primair, dus aan de 220 volt zijde zit een schakeling die met de aarde verbonden is. verder moeten alle apparaten die van metaal zijn met een geaard stopcontact gebruikt worden. net zoals bijvoorbeeld de verwarming of je waterleiding aan de aarde verbonden is.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 02:11.

Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.