PDA

View Full Version : zie minder geheugen terug dan erin zit


Debby72
24 september 2011, 12:53
Hoi,

Ik heb een "oude" PC van mijn vader hier staan die ik wilde gaan gebruiken voor mijn zoontje. Er zat 512 MB aan intern geheugen in. Ik heb er 1GB bij geprikt om Windows 7 te kunnen installeren. Als ik nu kijk bij systeemeigenschappen geeft hij aan dat er maar 768 MB in zou zitten. Ik heb de geheugenbankjes er al uit gehaald en er opnieuw ingedaan, omdat ik dacht dat hij die van 512MB niet meer herkend had, maar dat helpt niks.

Toen alleen het bankje van 512 MB erin zat gaf hij aan dat er 384 MB in zou zitten.

Ik heb een systeemoverzicht gemaakt met HWinfo32:

Computer: Packard Bell BV IMEDIA 3650 AIO
CPU: Intel Celeron D 341 (Prescott-V, G1)
2933 MHz (22.00x133.3) @ 2925 MHz (22.00x133.0)
Motherboard: NEC COMPUTERS INTERNATIONAL GA-8TRC410M-NF
Chipset: ATI RADEON Xpress 200 (RC410) + SB450
Memory: 1536 MBytes, 5.0-5-5-15
- 512 MB PC5300 DDR2-SDRAM - Unknown
- 1024 MB PC5300 DDR2-SDRAM - Corsair VS1GB667D2
Graphics: ATI RADEON XPRESS 200 (RC410) - Video Adapter [NEC/Packard Bell]
ATI Radeon Xpress 200 (RC410), 256 MB
Drive: ST3160212AS, 156.3 GB, Serial ATA 3Gb/s
Drive: PHILIPS DVD8801, DVD+R DL
Sound: ATI SB450 - High Definition Audio Controller
Network: RealTek Semiconductor RTL8139 PCI Fast Ethernet NIC [A/B/C]
Network: Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
OS: Microsoft Windows XP Home Edition Build 2600

Als ik in de BIOS kijk zie ik dit onder SYSTEM MEMORY:
Total memory: 1024 MB
UMA Frame buffer : 256 MB
Memory speed: 667MHz

Hier ziet hij dus alleen het 1GB bankje...

Hoe zit het nou precies en hoe kan ik mijn volledige geheugen gebruiken?

ricky1
24 september 2011, 13:13
In het ene geval 'snoept' de videokaart 256 MB en in het andere geval 128 MB van het geheugen - Shared Memory.

Plaats de 1 GB eens in het eerste slot - het dichtst bij de processor - en de 512 in het tweede.
Kijk daarna eens met MAPP Reporter - een Memory Scanner - naar de resultaten :
http://interngeheugen.com/mappreporter.odb

Kijk vooral even wat wordt aangegeven als Maximale Geheugen Capaciteit.

dutch-online
24 september 2011, 13:25
Insteek grafische kaart plaatsen ,;):D:o indien er een slot voor beschikbaar is..

1 (totaal) / 1 (vrij) x PCI Express x16 is beschikbaar.

dus PCI Express kaart plaatsen.
..................

En voor Windows 7 minimaal 2 GB plaatsen

+ een grafische kaart dan zit je beter wat het geheugen betreft.

ricky1
24 september 2011, 16:38
.... om Windows 7 te kunnen installeren
Heb je overigens dit al gedaan ?

Controleren of uw computer geschikt is voor Windows 7 - Windows 7 Upgrade Advisor
http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows/downloads/upgrade-advisor

Debby72
25 september 2011, 18:05
Hoi Ricky1,

Ik heb de geheugenbankjes omgewisseld zodat nu de 1GB vooraan zit, daarna heb ik de MAPP REPORTER uitgevoerd, zie hieronder:

Computer Merk: Packard Bell BV
Computer Model: IMEDIA 3650 AIO

Moederbord Merk: NEC COMPUTERS INTERNATIONAL
Moederbord Model: GA-8TRC410M-NF


Aanwezige geheugen: 1536 MBytes
Snelheid geheugen: PC2-5300

Maximale capaciteit per module: 32 MBytes
Uitbreiding: 4 slots(2 bezet)
Meer informatie ...


Module 1: 1024 MBDDR2 PC2-5300 Regular UDIMM
Module 2: 512 MBDDR2 PC2-5300 Regular UDIMM

De maximale geheugencapaciteit is 4GB, maar ik begrijp die "maximale capaciteit per module" van 32MBytes niet...? Ook zegt hij dat er 4 slots zouden zijn waarvan er 2 bezet zijn, maar ik zie maar 2 slots (die dus beide bezet zijn).

Ik heb ook de Windows 7 Upgrade Advisor gedaan, daaruit blijkt weer dat ie maar 768 MB aan RAM geheugen ziet, hij heeft minimaal 1GB nodig voor de 32-bits versie van Windows 7.

Ik begrijp nog steeds niet waarom ik die 1,5GB niet terug zie...

Dutch-online: jouw antwoord begrijp ik niet, sorry. Kun je dat iets meer uitleggen?

dutch-online
25 september 2011, 18:45
Uitbreidingsslot

2 geheugen - DIMM 240-pins

Dus kun je maximaal 4 GB geheugen plaatsen

En Windows 32 bits ziet en gebruikt maar zeg maar 3.5 GB

Wat je huidige stand is

Deze Computer heeft een grafische onboard chip die snoept mee, van het nu geinstalleerde werk geheugen.

Als je een grafische insteek kaart plaatst , die heeft zijn eigen geheugen dan is het nu geplaatste werk geheugen volledig beschikbaar.

ricky1
25 september 2011, 18:46
.... maar ik begrijp die "maximale capaciteit per module" van 32MBytes niet...?
Ik ook niet. :(
Ook zegt hij dat er 4 slots zouden zijn
Vreemd !
Het beste zou zijn een tweede - identieke - 1 GB module uit te proberen.
Dus : 1024 MB PC5300 DDR2-SDRAM - Corsair VS1GB667D2
Bijv.: http://www.vergelijk.nl/geheugen/corsair/1gb_pc_5300_ddr2_sdram_dimm/
Sowieso beter voor Win 7 en Dual Channel. Trouwens ook voor XP.

Windows 7 Upgrade Advisor gaf verder geen problemen aan ? Driver voor Videokaart beschikbaar bijv. ? Het is nl. de vraag of alle drivers voor Win 7 voor deze PC beschikbaar zijn.

dutch-online
25 september 2011, 18:48
geheugenbankjes omgewisseld zodat nu de 1GB
..

Vooraan daar wordt meestal mee bedoeld , het dichtst bij de processor.

dutch-online
25 september 2011, 18:49
Ik ook niet. :(

Vreemd !
Het beste zou zijn een tweede - identieke - 1 GB module uit te proberen.
Sowieso beter voor Win 7. Trouwens ook voor XP.

Windows 7 Upgrade Advisor gaf verder geen problemen aan ? Driver voor Videokaart beschikbaar bijv. ?

..........................

Opgezocht

Uitbreidingsslot

2 geheugen - DIMM 240-pins


Kan ook nog zijn , dat de huidige geheugens niet goed samenwerken.

..............

ricky1
25 september 2011, 19:25
Kijk ook hier eens voor de specificaties van : Graphics: ATI RADEON XPRESS 200 (RC410) - Video Adapter , 256 MB

GPU-Z : http://www.techpowerup.com/gpuz/

Debby72
26 september 2011, 13:54
Ik heb naar de specificaties van de videokaart gekeken (zie bijlage).
Ik haal daar niks nieuws uit. Hij geeft aan dat de kaart 256MB "verbruikt".

Mijn idee is als ik er een nieuwe videokaart in zou zetten, ik er maximaal 256 MB RAM méér uit kan halen, dan kom ik nog steeds 512 MB tekort.

Ik denk inderdaad dat de huidige 2 geheugenbankjes niet kunnen samenwerken. Ik wilde er eigenlijk geen geld in stoppen, maar ik denk dat ik er niet aan ontkom om een tweede identiek geheugenbankje van 1GB aan te schaffen...
Nog andere ideeën...? :confused:

Debby72
26 september 2011, 13:59
Sowieso beter voor Win 7 en Dual Channel. Trouwens ook voor XP.

Wat houdt dat Dual Channel eigenlijk in?
Trouwens de rest van de Windows Update Advisor gaf geen problemen aan, ook niet met de grafische kaart.

dutch-online
26 september 2011, 14:39
Dual Channel

2 Gelijke Geheugen Modules [ Dual Channel ] die op een moederbord waar Dual Channel mogelijk is zorgen.

Voor een betere samenwerking dus meer kracht.

pietnoe
26 september 2011, 15:36
Ik heb een "oude" PC van mijn vader hier staan die ik wilde gaan gebruiken voor mijn zoontje. Er zat 512 MB aan intern geheugen in. Ik heb er 1GB bij geprikt om Windows 7 te kunnen installeren. Als ik nu kijk bij systeemeigenschappen geeft hij aan dat er maar 768 MB in zou zitten. Ik heb de geheugenbankjes er al uit gehaald en er opnieuw ingedaan, omdat ik dacht dat hij die van 512MB niet meer herkend had, maar dat helpt niks.
:

In deze PB pc zitten 4 geheugen slots.
Slot 1 en 3 werken samen
Slot 2 en 4 werken samen
Je moet dus de 512 MB in slot 1 doen en de 1GB in slot 3 dan zou het goed moeten werken.

ricky1
26 september 2011, 15:45
Wat houdt dat Dual Channel eigenlijk in?
De geheugenmodules kunnen dan door de processor tegelijkertijd worden gebruikt, i.p.v. één voor één. Zo wordt beter gebruik gemaakt van het geheugen.
Of jouw moederbord Dual Channel ondersteunt, is niet zeker.

2 GB geheugen is, zoals gezegd, voor Win 7 eigenlijk een must en voor XP een hele verbetering.
Ik wilde er eigenlijk geen geld in stoppen, ....
En Win 7 dan ? :)

Om problemen en teleurstelling te voorkomen, nog even dit :

Een upgrade uitvoeren van Windows XP naar Windows 7
Als u een upgrade wilt uitvoeren van Windows XP naar Windows 7 selecteert u de optie Aangepast tijdens de installatie van Windows 7. Bij een aangepaste installatie gaan uw programma's, bestanden en instellingen verloren. Een dergelijke installatie wordt dan ook een schone installatie genoemd.
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/help/upgrading-from-windows-xp-to-windows-7

ricky1
26 september 2011, 16:14
In deze PB pc zitten 4 geheugen slots.
Slot 1 en 3 werken samen
Slot 2 en 4 werken samen
Je moet dus de 512 MB in slot 1 doen en de 1GB in slot 3 dan zou het goed moeten werken.
Dat (b)lijkt te kloppen !
Packard Bell iMedia 3650 Memory
Maximum Memory 4GB
Memory Slots 4 (4 banks of 1)

Kun je de Memory Scan op deze site ook eens proberen ?
http://www.memoryx.net/imedia3650.html

dutch-online
26 september 2011, 17:42
Toch Spreken sommige specs elkaar tegen


..PACKARD BELL IMEDIA 3650 AIO (PB34331386) hardware informatie:


Computer Merk:PACKARD BELLComputer Model:IMEDIA 3650 AIO (PB34331386)Soort:Desktop Standaard geheugen:512MB / 1GB Maximaal geheugen:4GB Totaal aantal sloten:2

ricky1
26 september 2011, 17:58
Toch Spreken sommige specs elkaar tegen

Waar heb je die specificaties gevonden ?
Dit lijkt nl. de juiste desktop.

dutch-online
26 september 2011, 18:08
Ik dacht hier

http://interngeheugen.com/transcend/8000273/packard-bell/imedia-3650-aio-pb34331386.html

ricky1
26 september 2011, 19:22
Toppie, Dutch !

Dat is ie ! http://www.ciao-shopping.nl/Packard_Bell_iMedia_3650_AIO__621941 :
"Ik ben dik tevreden met deze computer en kan hem met een gerust hart adviseren aan iedereen."
video: ATI X200 Xpress
videogeheugen 128 Mb HyperMemory
HyperMemory : http://en.wikipedia.org/wiki/HyperMemory

Debby72
27 september 2011, 09:03
Dat is inderdaad de juiste desktop, en er zitten toch écht maar 2 geheugen slots in.

OK, dus als ik het even samenvat:
De videokaart gebruikt geheugen van het RAM werkgeheugen, waardoor ik niet die 1,5 GB terug zie.

Dat roept bij mij toch weer een aantal vragen op:
1. Hoeveel snoept de videokaart maximaal van het RAM geheugen af, is dat 256 MB?
2. Als dat idd 256 MB is, waar blijft dan die 512 MB? (768+256=1024)
3. Hoe kom ik erachter of mijn moederbord dual channel ondersteunt?

:confused::confused::confused:

ricky1
27 september 2011, 12:17
1. Maximaal 256 MB
2. De 2 modules zijn niet compatibel, dus 1 GB bijprikken.
3. Dat blijft afwachten, valt nu niet te achterhalen.

Zie ook : http://pchelper.nl/interne-onderdelen-15/zie-minder-geheugen-terug-dan-erin-zit-56082/

Debby72
27 september 2011, 13:46
Bedankt zo ver Ricky, ik ga een zelfde reepje van 1GB bijkopen en laat je weten wat er gebeurt....wordt vervolgd.

Debby72
28 september 2011, 18:56
Daar ben ik weer.

Ik heb zojuist een nieuw reepje van 1GB erin geprikt ipv de 512 MB.
Als ik nu kijk bij systeemeigenschappen zie ik 1792 MB aan intern geheugen! De videokaart pakt dus 256 MB eraf, maar dat vind ik acceptabel. Problem solved dus ! :D

Ik heb ook weer een systeemoverzicht gemaakt met Everest, bij het onderdeel BIOS geeft hij aan dat de systeemBIOS meer dan 2 jaar oud is, dus een update is gewenst. Als ik daarop klik kom ik op de volgende site uit:http://biosagentplus.com
Maar ik weet dat je voorzichtig moet zijn met het updaten van de BIOS, dus is het verstandig om dit wel of niet te doen???

dutch-online
28 september 2011, 19:00
Als verder alles goed werkt niets aan de bios doen

En als het nodig zou zijn
In ieder geval niet bij die link, daar moet je betalen . en bij de fabrikant is het gratis.

Packard Bell dus.;):)

ftp://ftp.download.packardbell.com/DESKTOP/

Debby72
28 september 2011, 19:03
OK, Thankx voor jullie hulp! (Y)
:p:p:p

ricky1
28 september 2011, 20:27
* Draait het geheugen nu Dual Channel ?

Zie hiervoor Speccy of HWInfo32 - de gratis versie van Everest wordt niet meer geüpdatet en is daardoor minder betrouwbaar.
Speccy 1.12.265 : http://www.filehippo.com/download_speccy

* Hoe reageert Windows 7 Upgrade Advisor nu ? Zijn alle driver updates beschikbaar ?

* Hopelijk neem je notitie van de links, die je hebt gekregen m.b.t. een Upgrade naar Win 7.

Debby72
29 september 2011, 14:36
* Resultaat van Speccy: zie bijlage.
Hij zegt ook dat er 4 memory slots aanwezig zijn...raar.
Hij draait wel single channel, kan ik dat wijzigen in dual channel of is daar niks aan in te stellen?

* Windows 7 Upgrade Advisor zegt dat alle apparaten compatibel zijn, bij ATI Radeon Xpress 200 en ATI SMBus staat er wel bij "Windows update controleren". Ik gok er maar op dat dat gaat lukken. In het ergste geval kan ik altijd terug naar WXP.

* Ik ga een clean install doen, alles mag van de PC af, alle bestanden zijn gebackupd. Heb het bij mijn eigen laptop ook gedaan, is prima gelukt.

ricky1
29 september 2011, 17:58
Hij draait wel single channel, kan ik dat wijzigen in dual channel of is daar niks aan in te stellen?
Mogelijk in het BIOS, maar ik zou me er verder niet druk over maken.
.... bij ATI Radeon Xpress 200 en ATI SMBus staat er wel bij "Windows update controleren".
Bij eventuele problemen kun je dan hier terecht : AMD Driver Autodetect -
http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/auto_detect.aspx

* AMD = ATI

Succes !

Debby72
3 oktober 2011, 18:40
Hier ben ik weer...
De problemen met het geheugen zijn nu opgelost, maar helaas verloopt nog niet alles vlekkeloos :(
Ik heb Windows 7 geïnstalleerd, dat ging prima totdat ik opeens een BSOD kreeg, en het bleef niet bij één keer, hij crasht een paar keer per dag.
Maar omdat het topic niet in het hardware-forum thuis hoort zal ik een nieuw topic openen in de juiste categorie...dan kan deze gesloten worden.