PDA

View Full Version : interne of externe harde schijf?


misterq
27 December 2006, 11:01
Ik beschik over een pentium 4, 1024 mb, 3.0 GHz en interne harde schijf Western Digital 160 GB 7200 fpm, 8 mb cache (IDE interface). Ik wil een nieuwe harde schijf kopen. Het liefst wil ik deze schijf ook kunnen delen met andere pc's. Denk aan ongeveer 250GB.
Moederbord: Asus p4p800e deluxe

Ik weet niet goed of ik beter voor de interne of externe schijf kan kiezen. En waar moet ik o.a. op letten bij de aanschaf.

alvast bedankt.

mister Q

Black Eagle
27 December 2006, 12:19
Dat ligt er aan wat je budget is voor de harde schijf. 1 Intern is niet handig moet je steeds 2 pc 's 'aan hebben staan. 2 Een losse harde schijf in een externe behuizing is een oplossing, maar het nadeel is dat je steeds de hardeschijf aan een andere pc moet hangen als je de data van die schijf nodig hebt. 3 De beste oplossing is als je een netwerk hebt om een NAS te kopen.

Intel 3000
27 December 2006, 22:03
Ik heb hier bijde 1 250 GB Exstern en een 160 Gb sata in 'surfer' pc staan,
Het werkt allen goed , zeker omdat je bij de exsterne schijf ook de host pc aan moet hebben staan (sommige duure schijfen kan je over het netwerk doen ) , dus voor mij maak het niets uit , zeker niet als je een exsterne zonder netwerk aansluiting hebt

Badboy4life
28 December 2006, 03:55
Het liefst wil ik deze schijf ook kunnen delen met andere pc's.Delen in de zin van loskoppelen en aan'n andere pc hangen (usb/firewire), met een ingebouwde netwerkaansluiting of gedeeld via de pc? Ik weet niet goed of ik beter voor de interne of externe schijf kan kiezen. En waar moet ik o.a. op letten bij de aanschaf.check de tips van Black Eagle,
verder, rekening houdende dat de prijzen van harde schijven (en platte beeldschermen) "droppen als bakstenen" (i.v.m. de "hopelijk snel", ingeburgerde HD-TV en dus hogere dataopslag, en de nieuwe hd opslagtechnieken (http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&hs=BSl&q=Perpendicular+Recording&btnG=Zoeken&meta=lr%3Dlang_nl)), kun je eerder voor 400 a 500 gig kiezen.
Kies je voor de interne aansluiting, dan zorgt sata voor de snelste datadoorvoer.Denk aan ongeveer 250GB.250GB met netwerkaansluiting kost ong. 170 euro.
Voor 170 euro kun je'n externe HD installeren met ong. 400GB
en'n interne 500GB (sata) (http://www.prijsindex.net/show/categorie/categorieid=10).Moederbord: Asus p4p800e deluxe Op dit moederbord kun je tot 6 ide's en 4 s-ata HD's koppelen.

Succes.

misterq
28 December 2006, 10:04
Het is mij allemaal weer wat duidelijker. ALs ik het goed begrijp kan de externe HD in een netwerk worden gehangen mits de pc waarop hij aangesloten is aanstaat.
Is het mogelijk dat ik een externe HD (met opgeslagen data) op andere pc's aansluit? Of moet ik op deze pc's eerst wat installeren? En is het mogelijk dat als ik mijn pc opschoon (formateer) de externe HD (met opgeslagen data) zondermeer weer op de 'opgeschoonde' pc koppel? Of wordt deze HD dan niet herkent?

JohnL
28 December 2006, 13:45
Dat hangt voornamelijk van je besturingssysteem af, geloof ik. Vanaf Windows ME ondersteunen de verschillende Windows-en allemaal externe drives op USB zonder dat je daar zelf nog drivers voor hoeft te installeren. Die worden door Windows zélf geďnstalleerd zodra ze nodig zijn. Je kunt je data dus op een externe drive zetten, en die later op een schone installatie weer terugprikken en gebruiken, maar waarschijnlijk zal Windows dan de eerste keer dat de drive wordt aangesloten, even een minuutje of zo bezig zijn met de driver installeren. Gebeurt automatisch.

Intel 3000
28 December 2006, 15:15
Ik heb een exsterne HDD via de U.S.B aangelooten en toen gewoon gedeeld, het reseltaat is dat hij op elke pc in het netwerk zichtbaar is.

ps. al die pc waren met win.xp pro

Badboy4life
29 December 2006, 05:32
Het is mij allemaal weer wat duidelijker. ALs ik het goed begrijp kan de externe HD in een netwerk worden gehangen mits de pc waarop hij aangesloten is aanstaat. Deels,
je kunt intern en extern aan'n netwerk koppelen.
Volgens mij hoeft je pc niet aan te staan als de externe hdd (indien met aparte voeding en netwerkaansluiting) maar loopt.
Is het mogelijk dat ik een externe HD (met opgeslagen data) op andere pc's aansluit? Of moet ik op deze pc's eerst wat installeren? En is het mogelijk dat als ik mijn pc opschoon (formateer) de externe HD (met opgeslagen data) zondermeer weer op de 'opgeschoonde' pc koppel? Of wordt deze HD dan niet herkent?Als je de reacties van JohnL en Intel 3000 leest,
dan zou dit geen enkel probleem mogen leveren.
Ook na het formatteren moet de pc de data op de externe hdd alsnog kunnen lezen (Hou d'r rekening mee, dat je dan wel hetzelfde besturingssysteem installeert).

Succes.

Intel 3000
29 December 2006, 09:28
alles schijfen kan ik hier deelen op het netwerk je kan nu kiesen tussen een paar dingen
- een interne schijf ( iets goedkooper maar meer gedoe als je hem wil aansluiten op een andere pc
- exsterne schijf ( makkelijker te verwisselen via U.s.B / vaak ietsjes duurder

- exsterneschijf met netwerkaansluiting ( dan hoft volgensmij de 'host pc ' niet aan te staan

misterq
29 December 2006, 15:52
Alles doorgenomen te hebben ga ik voor de externe HD. Een netwerkaansluiting is niet echt nodig. Een knop om een backup te maken lijkt mij wel handig.
Ik las ook al ergens dat de fire wire aansluiting sneller gaat dan de USB 2.0.

Heeft iemand nog een goed advies voor een bepaald merk?

allen bedankt

Sjors

Intel 3000
29 December 2006, 20:19
In principe niet , een firewire Gaat met 400MB/s en een U.S.B II high speed gaat ook 400 mb/s

ps. exsterne hdd is een slimme keuse zeker als je pc crast

misterq
29 December 2006, 20:49
Ik had het over de firewire en usb hier (http://www.klokhuis.nl/km_pdf/KM200203-FireWire%20versus%20USB%202.0.pdf) gelezen

Intel 3000
29 December 2006, 21:51
Ik citeer : Bij fire wire is de doorvoor snelheid 400MBPS en mij U.s.b 480 MbpS kijk maar na , nu zie ik wel dat , de nieuwe firewire 800 mBps kan maar ik heb er mijn tweifels over wand ik heb ook firewire en merk het verschil niet

Badboy4life
30 December 2006, 05:04
Een knop om een backup te maken lijkt mij wel handig. Ik las ook al ergens dat de fire wire aansluiting sneller gaat dan de USB 2.0. Laat je vooral niet gek maken door deze zogenaamde "handigheidjes".
- Wat backups betreft;
als je o.a. nero hebt, dan kun je zelf instellen wanneer de backups gemaakt moeten worden.
- Ook zou ik gen Xtra geld neerleggen voor firewire, zolang in de praktijk, geen "overtuigende" bewijs wordt geleverd voor snellere data-overdracht.

Sterker nog, "straks" krijgen we draadloze usb (http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:nl:official&hs=Meq&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=draadloze+usb&spell=1)...
Heeft iemand nog een goed advies voor een bepaald merk? Een Xterne hdd is even goed alsd de hdd, die ingebouwd is.
Los van dit argument,
Lacie levert compacte (zonder interne koeling, en Xtra herrie) en mooie Xterne hdd's.
Langs de andere kant,
kun je kiezen voor de Xterne hdd, die in de plaatselijke computershop verkocht wordt.
Check ff of je voor FAT of NTFS kiest (eventueel formatteren), en gaan met die banaan (hdd).
Als je belangrijke bestanden regelmatig copieert(hdd of schijfje) dan kun je altijd, gemakkelijker, terugvallen (in geval van hdd hardware error) op de garantie.

Een andere optie is om'n Xterne behuizing (kijk'ns op o.a. Tweakers (http://tweakers.net/pricewatch/cat/419)) apart aan te schaffen, en de hdd naar wens in te bouwen (via firewire, als je moederbord - en de pc's van anderen waar je'm eventueel wilt aansluiten- ondersteund, en/of usb.)

Succes.

Black Eagle
30 December 2006, 09:25
Hou er rekening mee dat je voor sommige merken ook puur voor het design betaald. Als je een kantenklare externe harddisk koopt heb je voor ong. 100 euro een 250gig. en voor 120 euro een 320 gig. Je kunt er ook een zelfsamen stellen. Dit kan handig zijn als er later een grotere harde schijf in moet, dit kan niet bij alle kanten klare externe hardeschijven, want vaak krijg je die behuizing niet los. En hoe meer aansluitmogelijkheden een externe harde schijf heeft hoe duurder die wordt.